ZORA VIDOVIĆ: Budžet RS stabilan, prihodi 1,4 milijardi KM

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je Srpska zadovoljna finansijskim pokazateljima za prvih šest mjeseci ove godine jer budžetski prihodi iznose gotovo 1,39 milijardi KM, što je na nivou plana za ovaj period.

“Prihodi su ostvareni po osnovu indirektnih poreza u iznosu od 624,4 miliona KM, direktnih poreza 664,1 milion KM i neporeskih prihoda 96,8 miliona KM. Budžetski rashodi su niži nego planirani i iznose 1,27 milijardi KM ili 93 odsto planiranog budžeta”, rekla je Vidovićeva za “Večernje novosti”.

Ona je istakla da ohrabruje i podatak o rastu u naplati javnih prihoda u nadležnosti Poreske uprave Srpske, koja je naplatila 1,24 milijarde KM ili dva odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Kada je riječ o tekućoj likvidnosti budžeta, nemamo problema. Sve obaveze izmrujemo u skladu sa planom, a pozitivna kretanja u prikupljanju javnih prihoda su nam omogućila da ove godine već dva puta povećavamo penzije, ukupno za 4,17 odsto”, navela je Vidovićeva.

Ona je naglasila da Srpska redovno izmiruje sve obaveze spoljnog i unutrašnjeg duga, te spada u red nisko zaduženih.

Vidovićeva je navela da, prema preliminarnim podacima sa stanjem na dan 31. jul ove godine, ukupan dug Srpske iznosi 5,278 milijardi KM, odnosno 47,81 odsto BDP-a, dok je javni dug 4,07 milijardi KM, odnosno 36,86 odsto BDP-a.

“U skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Srpske, ograničenje iznosa duga utvrđeno je tako da ukupan dug Srpske na kraju fiskalne godine ne može biti veći od 60 odsto, dok javni dug Srpske ne može biti veći od 55 odsto ostvarenog BDP-a u toj godini”, kaže Vidovićeva.

(Srna)

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba

“BIO JE SMAK SVETA”: Matija Bećković govorio poeziju u NUB RS

U Banjaluci je održano veče akademika Matije Bećkovića o temi “Bio je smak sveta”, što je i naziv njegove knjige novih i izabranih pjesama. Bećković je uoči ove večeri citirao za Srnu dio naslovne pjesme: “Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda,

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog