Biznis 17.08.2016.

Zora Vidović, direktor Poreske uprave Republike Srpske: Zdravstvo za godinu nabralo 92 miliona KM duga

ČITANJE: 3 minute

Dug zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj za poreze i doprinose ide uzlaznom putanjom i za godinu je povećan za 92 miliona, kaže direktor Poreske uprave RS Zora Vidović.

– Samo pet najvećih dužnika duguje Srpskoj 124,17 miliona KM, a kontrolama obavljenim ove godine otkriveno je da poreski obveznici nisu prijavili 25,4 miliona KM obaveza – istakla je Vidovićeva.

* GLAS: Reizabrani ste na funkciju direktora Poreske uprave. Koji su Vaši prioriteti u idućem periodu?

VIDOVIĆ: Prioritet je pružanje kvalitetnijih usluga poreskim obveznicima kako bismo ih edukovali zbog čestih izmjena poreskih zakona. Pored toga, nastojaćemo da uspostavimo efikasniju i ekonomičniju komunikaciju sa poreskim obveznicima. Prioritet je i unapređenje kontrola s ciljem suzbijanja sive ekonomije, te podizanje poreskog morala, odnosno edukovanje mladih ljudi kako bismo kod njih razvili svijest o tome šta znači plaćanje poreza i kako se to manifestuje na kvalitet života.

* GLAS: Koji su najveći problemi sa kojima se susreće Poreska uprava RS?

VIDOVIĆ: Najveći problem je stari dug koji datira još od 1996. godine i koji iznosi od 650 do 700 miliona maraka. Najveći iznos tog duga odnosi se na fiktivne firme koje su postojale nekoliko mjeseci, a potom zatvarane, ali i na državna preduzeća koja su poluprivatizovana i više ne rade. Na ta dugovanja obračunavaju se kamate i ona rastu. Mi ćemo do kraja godine naći model kako da riješimo taj dug da bi on iduće godine bio isknjižen. Drugi problem je siva ekonomija, odnosno neregistrovane djelatnosti, neprijavljeni radnici, neizdavanje fiskalnih računa, te transferne cijene i nelegalna roba. Pored toga, imamo i problem kadrovske prirode jer ne možemo nagraditi dobre, a kazniti one koji loše rade.

* GLAS: Koliko iznose dugovanja za poreze i doprinose? VIDOVIĆ: Ukupan dug iznosi oko 1,5 milijardi maraka. Preduzeća u stečaju duguju najviše i to 388 miliona, dok se na reprogramirane obaveze odnosi 354 miliona, a prinudna naplata pokrenuta je na dug od 301 milion KM.

* GLAS: Ko za doprinose duguje više novca, javni ili privatni sektor?

VIDOVIĆ: Javni sektor duguje više. Privatni sektor je ažurniji u plaćanju obaveza, ali izdvaja mnogo manje novca po tom osnovu nego javni. Najveći dužnik u javnom sektoru su zdravstvene ustanove koje trenutno duguju 238 miliona KM. Dug zdravstva ide uzlaznom putanjom jer je u istom periodu lani imao neizmirenih 146 miliona maraka za poreze i doprinose.

* GLAS: Ko su najveći dužnici za poreze i doprinose?

VIDOVIĆ: “Arcelor mital” iz Prijedora duguje 49,5 miliona, Univerzitetski klinički centar RS 27,7 miliona, a Klinički centar u Istočnom Sarajevu 25,28 miliona. Na četvrtom mjestu su “Šume RS” sa dugom od 11,65 miliona, zatim slijedi “Kosmos” sa neizmirenim obavezama od 9,95 miliona KM. “Šume RS” ne duguju novac za poreze i doprinose, već opštinama za reprodukciju.

* GLAS: Koliko je ove godine PURS obavio kontrola?

VIDOVIĆ: Radnici PURS su u ovoj godini obavili 1.607 kontrola u kojima su otkrili da poreski obveznici nisu prijavili 25,4 miliona obaveza za poreze i doprinose. Te obaveze su postojale, ali ih firme nisu prijavile. Pored toga, izdali smo 725 prekršajnih naloga.

* GLAS: Kako se borite sa korupcijom u sopstvenim redovima?

VIDOVIĆ: Za šest mjeseci ove godine izrekli smo pet disciplinskih mjera, a tri disciplinska postupka su u toku. U posljednjih pet godina šest radnika je ostalo bez posla jer su se neprofesionalno ponašali. Sigurna sam da korupcija kod nas jenjava.

Spisak dužnika

* GLAS: Zbog čega je Poreska uprava prestala da objavljuje spisak najvećih dužnika? Možemo li očekivati da u idućem periodu ti podaci opet budu javni?

VIDOVIĆ: Poreska uprava je u fazi puštanja u produkciju novog informacionog sistema i zbog toga nije objavljivan spisak najvećih dužnika. U narednih nekoliko dana ponovo će na sajtu Poreske uprave RS biti objavljen taj spisak i on će biti ažuriran svakog prvog u mjesecu.

(Glas)

Oznake: Zora Vidović