Vijesti 16.10.2018.

ZORAN TALIĆ: Dualno obrazovanje ključni izazov za razvoj u budućnosti

ČITANJE: 2 minute

Dualno obrazovanje je jedan od ključnih izazova u Banjaluci za ravoj privrede je obezbjeđenje kvalifikovane radne snage, zaključci su današnjeg sastanka eksperta iz Švajcarske za dualno obrazovanje Filipa Rebera, Edina Dacića i predsjednika Skupštine grada Zorana Talića.

Neophodna je što bliža saradnja obrazovanja i privrede, tačnije kombinacija teorijskog znanja sa praksom u preduzećima.

Na ovaj način bi se postiglo da se obrazovanje i kvalifikovanje kadrova podudara sa razvojem privrede. Pravi primjer dobre prakse kad je riječ o dualnom obrazovanju je Švajcarska.

Za Banjaluku su veoma dragocjena iskustva eksperta iz ove zemlje za dualno obrazovanje Filipa Rebera.

Privreda na području grada Banjaluke može se osnažiti samo stručno osposobljenom radnom snagom i novim investicionim ulaganjima.

U međuvremenu je predsjednik Skupštine Talić razgovarao sa brojnim učesnicima u nastavnom procesu, kao i sa mnogim mladim ljudima koji žele da se osposobe za posao, privrednicima i predstavnicima obrazovnih, a sve u svrhu rješavanja gorućeg problema kvalifikovane radne snage.

– Neophodno je umrežavanje između poslodavca i obrazovnog sektora. Smatram da je ulaganje u dualno obrazovanje zalog za budućnost. Sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem i Edinom Dacićem sam razgovarao i o planiranju potrebne obuke s ciljem poboljšanja radne uspješnosti. Svjesni smo da su privreda i obrazovanje usko povezani. Radnički univerzitet vidim kao poligon i mogući kvalitetan primjer za uvođenje novog sistema osposobljavanja radne snage za potrebne privredi. Nadam se da bi mladima moglo biti od koristi to, kao i da će mnogi drugi naći sebe u dualnom sistemu obrazovanja. Privreda bi time dobila radnike osposobljene kroz praktičan rad – rekao je predsjednik Talić.

Boraveći u Banjaluci, Filip Reber je razgovarao sa predsjednikom Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, predsjednikom Saveza sindikata Republike Srpske, predsjednikom Aktiva direktora srednjih škola, dekanom Šumarskog fakulteta i mnogim privrednicima iz Banjaluke kako bi se što brže počeo primjenjivati sistem dualnog obrazovanja u skladu sa potrebama privrede u našem gradu.

(Srpskacafe)