ZVANIČNE POSJETE SLUŽE I ZA RAZMJENU POKLONA Predstavnici Grada od gostiju dobijali od sportskog dresa do teglice meda

Odlazak u posjete ali i prijem gostiju za predstavnike Grada znači i razmjenu prigodnih poklona i takva druženja u pojedinim slučajevima su se završila i sa neobičnim darovima.

Naime, zvanični susreti delegacije Banjaluke i predstavnika neke druge zemlje, udruženja ili grupe građana bez obzira ko je domaćin pored sastanaka ili obilazaka pojedinih lokacija podrazumijeva i davanje poklona.

Oni su u najvećem broju slučajeva umjetnička djela, knjige ili minijature nekih znamenitosti koje su karkteristične za grad odnosno zemlju domaćina ili posjetioca.

Ipak, ima iznimki na to pravilo. Ttako je nedavno gradonačelnik Igor Radojičić dobio na poklon od delegacije iz Beograda dres reperezentacije Srbije sa brojem deset i njegovim prezimenom. Tom timu se pridružio i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić koji je dobio isti poklon samo je njemu na dresu dodijeljen broj devet.

Malo drugačiji dar u ime grada je od „delegacije“ mališana iz banjalučkih vrtića primio je zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić. Oni su poklonili uramljenu sliku koju su sami nacrtali i koja pokazuje kako oni vide Gradsku upravu te njene zaposlene.

Iz Gradske uprave su potvrdili da su pored prigodnih knjiga te vina predstavnici Banjaluke dobijali malo drugačije poklone.

-U posljednje vrijeme među darovima su često i razni prigodni organski proizvodi, poput marmeralada, meda i slično. Svaki od tih poklona uglavnom je karakteristričan za grad koji ga poklanja, pa smo, primjera radi, od kineskog grada Tjanđina na poklon dobijali papiruse, tradionalne svilene marame, a od izraelskog Modina replike njihovih gradskih simbola –rekli su u Gradskoj upravi.

Napomenuli su da predstavnici Grada ne idu u goste praznih ruku već da nose darove koje najbolje predstavljaju grad na Vrbasu te da vode, računa o karakteru i rangu posjeta.

-S ciljem promocije naših, tradicionalnih vrijednosti, u posljednje vrijeme dominiraju pokloni sa motivima naših krajeva, a jedna od najčešćih je Zmijanjski vez, kao zaštićeno kuturno dobro – rekli su u Gradskoj upravi.

Naveli su da su ove godine, primjera radi, stranim delegacijama uručivani sljedeći pokloni: tradicionalne košulje sa zmijanjskim vezom,  knjige o istoriji Banjaluke, slika grafika sa motivima grada, zmijanjski vez, magneti, mali dajaci, replike narukvica i prstenja, elegantne hemijske olovke, slike te ručno rađeni peškiri.

-U posljednje vrijeme, jedan od češćih poklona je i replika zlatnika tremesisa vizantijskog cara Justinijana, s obzirom na to je izvorni zlatnik nađen u arheološkim iskopinama na Kastelu i najstariji je zlatanik koji je pronađen na području grada- rekli su u Gradskoj upravi.

Pokloni ograničene novčane vrijednosti

U Gradskoj upravi su naglasili prilikom sastanaka sa stranim i domaćim delegacijama, predstavnici Banjaluke u skladu sa uobičajanom praksom, daju uglavnom poklone manje novčane vrednosti.

– U skladu sa svjetskom praksom, vrijednost pojedinačnih poklona uglavnom ne prelazi par stotina maraka – rekli su u Gradskoj upravi.

(Srpskainfo)

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je