Magazin 10.01.2019.

ZVANIČNE POSJETE SLUŽE I ZA RAZMJENU POKLONA Predstavnici Grada od gostiju dobijali od sportskog dresa do teglice meda

ČITANJE: 2 minute

Odlazak u posjete ali i prijem gostiju za predstavnike Grada znači i razmjenu prigodnih poklona i takva druženja u pojedinim slučajevima su se završila i sa neobičnim darovima.

Naime, zvanični susreti delegacije Banjaluke i predstavnika neke druge zemlje, udruženja ili grupe građana bez obzira ko je domaćin pored sastanaka ili obilazaka pojedinih lokacija podrazumijeva i davanje poklona.

Oni su u najvećem broju slučajeva umjetnička djela, knjige ili minijature nekih znamenitosti koje su karkteristične za grad odnosno zemlju domaćina ili posjetioca.

Ipak, ima iznimki na to pravilo. Ttako je nedavno gradonačelnik Igor Radojičić dobio na poklon od delegacije iz Beograda dres reperezentacije Srbije sa brojem deset i njegovim prezimenom. Tom timu se pridružio i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić koji je dobio isti poklon samo je njemu na dresu dodijeljen broj devet.

Malo drugačiji dar u ime grada je od „delegacije“ mališana iz banjalučkih vrtića primio je zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić. Oni su poklonili uramljenu sliku koju su sami nacrtali i koja pokazuje kako oni vide Gradsku upravu te njene zaposlene.

Iz Gradske uprave su potvrdili da su pored prigodnih knjiga te vina predstavnici Banjaluke dobijali malo drugačije poklone.

-U posljednje vrijeme među darovima su često i razni prigodni organski proizvodi, poput marmeralada, meda i slično. Svaki od tih poklona uglavnom je karakteristričan za grad koji ga poklanja, pa smo, primjera radi, od kineskog grada Tjanđina na poklon dobijali papiruse, tradionalne svilene marame, a od izraelskog Modina replike njihovih gradskih simbola –rekli su u Gradskoj upravi.

Napomenuli su da predstavnici Grada ne idu u goste praznih ruku već da nose darove koje najbolje predstavljaju grad na Vrbasu te da vode, računa o karakteru i rangu posjeta.

-S ciljem promocije naših, tradicionalnih vrijednosti, u posljednje vrijeme dominiraju pokloni sa motivima naših krajeva, a jedna od najčešćih je Zmijanjski vez, kao zaštićeno kuturno dobro – rekli su u Gradskoj upravi.

Naveli su da su ove godine, primjera radi, stranim delegacijama uručivani sljedeći pokloni: tradicionalne košulje sa zmijanjskim vezom,  knjige o istoriji Banjaluke, slika grafika sa motivima grada, zmijanjski vez, magneti, mali dajaci, replike narukvica i prstenja, elegantne hemijske olovke, slike te ručno rađeni peškiri.

-U posljednje vrijeme, jedan od češćih poklona je i replika zlatnika tremesisa vizantijskog cara Justinijana, s obzirom na to je izvorni zlatnik nađen u arheološkim iskopinama na Kastelu i najstariji je zlatanik koji je pronađen na području grada- rekli su u Gradskoj upravi.

Pokloni ograničene novčane vrijednosti

U Gradskoj upravi su naglasili prilikom sastanaka sa stranim i domaćim delegacijama, predstavnici Banjaluke u skladu sa uobičajanom praksom, daju uglavnom poklone manje novčane vrednosti.

– U skladu sa svjetskom praksom, vrijednost pojedinačnih poklona uglavnom ne prelazi par stotina maraka – rekli su u Gradskoj upravi.

(Srpskainfo)