ZVANIČNE POSJETE SLUŽE I ZA RAZMJENU POKLONA Predstavnici Grada od gostiju dobijali od sportskog dresa do teglice meda

Odlazak u posjete ali i prijem gostiju za predstavnike Grada znači i razmjenu prigodnih poklona i takva druženja u pojedinim slučajevima su se završila i sa neobičnim darovima.

Naime, zvanični susreti delegacije Banjaluke i predstavnika neke druge zemlje, udruženja ili grupe građana bez obzira ko je domaćin pored sastanaka ili obilazaka pojedinih lokacija podrazumijeva i davanje poklona.

Oni su u najvećem broju slučajeva umjetnička djela, knjige ili minijature nekih znamenitosti koje su karkteristične za grad odnosno zemlju domaćina ili posjetioca.

Ipak, ima iznimki na to pravilo. Ttako je nedavno gradonačelnik Igor Radojičić dobio na poklon od delegacije iz Beograda dres reperezentacije Srbije sa brojem deset i njegovim prezimenom. Tom timu se pridružio i predsjednik Skupštine grada Zoran Talić koji je dobio isti poklon samo je njemu na dresu dodijeljen broj devet.

Malo drugačiji dar u ime grada je od „delegacije“ mališana iz banjalučkih vrtića primio je zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić. Oni su poklonili uramljenu sliku koju su sami nacrtali i koja pokazuje kako oni vide Gradsku upravu te njene zaposlene.

Iz Gradske uprave su potvrdili da su pored prigodnih knjiga te vina predstavnici Banjaluke dobijali malo drugačije poklone.

-U posljednje vrijeme među darovima su često i razni prigodni organski proizvodi, poput marmeralada, meda i slično. Svaki od tih poklona uglavnom je karakteristričan za grad koji ga poklanja, pa smo, primjera radi, od kineskog grada Tjanđina na poklon dobijali papiruse, tradionalne svilene marame, a od izraelskog Modina replike njihovih gradskih simbola –rekli su u Gradskoj upravi.

Napomenuli su da predstavnici Grada ne idu u goste praznih ruku već da nose darove koje najbolje predstavljaju grad na Vrbasu te da vode, računa o karakteru i rangu posjeta.

-S ciljem promocije naših, tradicionalnih vrijednosti, u posljednje vrijeme dominiraju pokloni sa motivima naših krajeva, a jedna od najčešćih je Zmijanjski vez, kao zaštićeno kuturno dobro – rekli su u Gradskoj upravi.

Naveli su da su ove godine, primjera radi, stranim delegacijama uručivani sljedeći pokloni: tradicionalne košulje sa zmijanjskim vezom,  knjige o istoriji Banjaluke, slika grafika sa motivima grada, zmijanjski vez, magneti, mali dajaci, replike narukvica i prstenja, elegantne hemijske olovke, slike te ručno rađeni peškiri.

-U posljednje vrijeme, jedan od češćih poklona je i replika zlatnika tremesisa vizantijskog cara Justinijana, s obzirom na to je izvorni zlatnik nađen u arheološkim iskopinama na Kastelu i najstariji je zlatanik koji je pronađen na području grada- rekli su u Gradskoj upravi.

Pokloni ograničene novčane vrijednosti

U Gradskoj upravi su naglasili prilikom sastanaka sa stranim i domaćim delegacijama, predstavnici Banjaluke u skladu sa uobičajanom praksom, daju uglavnom poklone manje novčane vrednosti.

– U skladu sa svjetskom praksom, vrijednost pojedinačnih poklona uglavnom ne prelazi par stotina maraka – rekli su u Gradskoj upravi.

(Srpskainfo)

RAZMATRANO NEKOLIKO ZAKONA Vlada Srpske ulaže u prekvalifikaciju nezaposlenih

Trista hiljada maraka, Vlada Srpske uložiće u prekvalifikaciju nezaposlenih, koji bi, nakon obuke, mogli da nađu posao. To je jedan od projekata koje je danas odobrila Vlada Srpske. Ministar Srđan Rajčević pojašnjava da će program obuhvatiti 100 lica, koja zadovolje sve kriterijume. “Lica koja se trenutno nalaze na evidenciji zavoda za zapošljavanje, koji nemaju zaposlenje,

DIREKTORICA H&M-a CLAUDIA OSZWALD: Kupcima ćemo za staru odjeću davati popuste na novu

Direktorica popularnog švedskog modnog brenda za Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Gruziju i BiH Claudia Oszwald najavila je prve pogodnosti za kupce u BiH. Prva H&M prodavnica u našoj zemlji od danas je smještena u Delta Planet centru u Banjoj Luci. Na početku razgovora Oszwald nam govori kako smatra da su Bosanci i Hercegovci modno osviješteni

Dva udesa u Banjaluci, saobraćaj otežan

Zbog sudara autobusa i putničkog automobila kod crkve u banjalučkom naselju Rebrovac i udesa kod Venecija mosta, došlo je do veće gužve i zastoja u saobraćaju, saznaju “Nezavisne”. Iz Policijske uprave Banjaluka su mogli da samo da nam potvrde da su zaprimili prijavu o udesu na Rebrovcu, koji se dogodio oko 19 sati, ali nisu

Mještani Kuljana na muci zbog kanalizacije

Nekoliko domaćinstava 7. kuljanske ulice u Banjaluci našlo se u neobranom grožđu otakako su im se u komšiluk doselili pripadnici MUP RS. Grad je prvo Ministarstvu unutrašnjih poslova RS poklonio kompleks bivše kasarne “Krajiških brigada” u Zalužanima, a zatim, prije dvije godine, i još jednu parcelu pored. Od cijele ove transakcije problema danas ima nekoliko

Produžen saobraćajni špic u Banjaluci poziva na dodatni oprez

Saobraćajni špic u Banjaluci poziva na dodatni oprez, ali je očigledno da pažnja nije svima na visokom nivou na kraju radnog dana. Mnogi će se zapitati šta je radio vozač ovog automobila kada je “uspio” da pređe na kraj druge trake i udari u stubić u blizini sportske dvorane “Borik”. Očigledno je pala koncentracija zbog

ODGOVORNI UMANJUJU PROBLEM Raskrsnica u Ramićima opasna po život

Skretanje bez žmigavca, brza vožnja, pogotovo kamiona, već godinama je dio života mještana Ramića i Dragočaja, čija je svakodnevica vezana uz raskrsnicu koja spaja ova dva naselja i magistralni put Banjaluka – Prijedor. U pitanju je veoma prometna raskrsnica na kojoj je nedavno u saobraćajnoj nesreći stradao mladi Banjalučanin. Ogorčeni meštani smatraju da se nakon te

U ČAST PJESNICIMA Umjesto odborničkih rasprava, u Skupštini grada poezija

Međunarodni dan poezije koji se svake godine obilježava 21. marta svečano je obilježen i u Skupštini Grada, gdje su se umjesto odborničkih rasprava u sali nizali stihovi. Predsjednik gradskog parlamenta, Zoran Talić ustupio je mjesto predsjedavajućeg i skupštinske klupe pjesnicima tako da nije bilo uobičajenih govora, replika, krivih navoda. Govorila je umjetnost! Talić je rekao