Magazin 14.02.2016.

18 zapanjujućih činjenica o Sovjetskom Savezu

ČITANJE: 3 minute
sssr
Iako se odavno raspao, Sovjetski Savez ostao je fascinantan “izvor” nevjerovatnih istorijskih činjenica.

Sovjetski Savez je više od 70 godina predstavljao “drugu supersilu” u svjetskoj geopolitici, a neke činjenice o ovom tada glavnom “neprijatelju” SAD-a, iako zvuče totalno čudno – i te kako su istinite.

* Krivotvorine sovjetskih pasoša su vrlo lako otkrivane jer su bile bolje od originala. Naime, spajalice na pravim pasošima su bile toliko loše kvalitete da su stalno pucale, dok su na krivotvorinam bile kvalitetne i gotovo neuništive.

* Staljinovi tjelohranitelji su ga se tolilko bojali da nitko od njih nije zvao doktora punih 12 sati  nakon što je diktator doživio moždani udar, iz jednostavnog razloga – Staljin im to nije naredio.

* Službeni dokument kojim se proglašava pad Sovjetskog Saveza objavljen je tek 7. februara 2013. godine.

* SAD i SSSR su planirale zajednički pohod u istraživanje svemira, ali nakon Kennedyjevog ubistva, Sovjeti su ovaj dogovor otkazali. Razlog: nisu vjerovali novom predsjedniku Johnsonu.

* Staljin je 1933. godine deportovao 6.200 ljudi na pusto ostrvo u Sibiru, ostavivši im jedino brašno. Kada se vratio mjesec dana kasnije, 4.000 njih je već bilo mrtvo.

* Zatvorski egzekutor, Vasilij Blohin, osobno je pištoljem ubio 7.000 poljskih vojnih dužnosnika u roku od 28 dana. U prosjeku, to je jedna osoba svake tri minute, deset sati dnevno.

* Četiri petine sovjetskih muškaraca, rođenih 1923. godine, preminulo je u Drugom svjetskom ratu.

* Film “Plodovi gnjeva” (The Grapes of Wrath) u početku je bio dozvoljen u sovjetskim kinima. Razlog je bio što je film prikazivao bijedu u kapitalističkom društvu (film s Henryjem Fondom u glavnoj ulozi napravljen je prema istoimenom romanu koji je dobio Pulitzera, a koji govori o teškom životu američkih porodica za vrijeme američke Velike depresije tridesetih godina). Ipak, nedugo zatim je zabranjen. Razlog je bio taj što se sovjetsko stanovništvo divilo činjenici da i najsiromašniji Amerikanci posjeduju automobil.

* Sovjeti su eksperiment čuvene “superduboke bušotine” na poluostrvu Kola izveli samo zato da vide koliko duboko mogu bušiti. To je najdublja rupa na cijelom svijetu, dublja čak i od Marijanske brazde. Operacija je započela 1970. a završila se 1989. godine. Najdublja točka ove bušotine je SG-3, a duboka je 12.262 metara.

* Postoji sovjetska filmska verzija Tolkienovog “Hobbita” koja je snimljena 1985. godine.

* Zatvorenici u SSSR-u su imali tetovaže sa Staljinovim i Lenjinovim likom, a tetovirali su ih zatvorski čuvari.

* KGB je svojedobno ucjenjivao Ahmeda Sukarna, predsjednika Indonezije navodnim snimkama seksa. Sukarno nije nasjeo na njihove ucjene, već je od njih tražio da mu naprave hrpu kopija snimke kako bi ih mogao puštati svom narodu da ih gledaju.

* SSSR je odbio organizirati Paraolimpijske igre 1980. godine tvrdeći da nijedan njihov stanovnik nema fizičke nedostatke.

* Aleksej Pajitnov, tvorac “Tetrisa”, jedne od najpopularnijih kompjuterskih igara svih vremena, nikada nije dobio novac za svoj izum, koji je tehnički bio u vlasništvu Sovjetskog Saveza.

* SSSR nije službeno priznao katastrofu u Černobilu puna tri dana, tek kada su se oglasili alarmi za radijaciju – u Švedskoj.

* Jedan sovjetski maršal zahtijevao je od naučnika da naprave bezbojnu Coca Colu, kako bi izgledala poput votke. Obožavao je ovo američko piće, ali bilo ga je sramota piti ga pred svojim kolegama.

* George Koval, sovjetski špijun koji je ukrao američke nuklearne tajne iz projekta “Manhattan”, otkriven je tek 2002. godine.

* U Drugom svjetskom ratu, Sovjeti su oslobodili više zarobljenika koncentracionih logora nego svi ostali saveznici zajedno.

(Express.hr)