Magazin 23.03.2016.

Grafiti Sex Pistolsa proglašeni kulturnom baštinom Londona

ČITANJE: 1 minuta
SEKS PISTOLS
Karikature i grafiti koje su na zidovima dviju starih kuća u londonskoj ulici Denmark Street, u kojima su živjeli i svirali, u svojoj mladosti nacrtali članovi grupe Sex Pistols, posebno njihov pjevač Johnny Rotten, stavljeni su na spisak zaštićenih kulturnih dobara, u okviru obilježavanja 40. godišnjice panka pod pokroviteljstvom londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona.

Odluku o tome da se karikature nestašnog Johna Lydona koji se kao pjevač Sex Pistolsa proslavio pod imenom Johnny Rotten, stave na spisak kulturnih dobara donijela je ustanova Historic England, zadužena za zaštitu kulturne baštine.

Među zaštićenim artefaktima je i Rottenov autoportret za koji neki u šali kažu da izgleda kao da ga je u paleolitiku na zidu špilje nacrtao pračovjek.

Zaštitu su takođe dobile karikature, grafiti i strip-ilustracije basista Sex Pistolsa Sida Viciousa, na kojima su njegova tadašnja djevojka Nancy Spungen i menadžer grupe Malcolm McLaren.

Britanski ministar za kulturno nasljeđe David Evennett kazao je prilikom proglašenja Rottenovih slikarija umjetninama da kuća iz 17. vijeka u kojoj je grupa živjela nije značajna samo kao svjedok stare arhitekture nego je i simbol utjecaja koji je četvrt Soho imala na globalnu muzičku industriju u 60-im i 70-im godinama prošlog vijeka.

“Uzbuđen sam i oduševljen što danas, 40 godina nakon nastanka panka, mogu garantovati zaštitu ovih zgrada koje su Sex Pistolsima  bile dom i studio”, kazao je Evennett.

(NN)