Magazin 29.02.2016.

5 stvari koje možemo naučiti od Mumijevih

ČITANJE: 2 minute
mumijevi
Ljudi bi se vrlo lako mogli podijeliti na one koji vole Mumijeve i na one koji ih ne podnose i apsolutno ne razumiju. Britanski autor Frank Cottrell-Boyce izdvojio je pet stvari koje možemo naučiti od Mumijevih.

Sreća je u malim stvarima i zadovoljstvima. Iako svijetu Mumijevih prijete komete i katastrofalne, hladne zime, Mumijevi se uglavnom fokusiraju na dobro ponašanje, dobru kafu i uživanje tokom ljeta.

Kako organizovati zabave. Papirne svjetiljke na drveću, svi okupljeni na jednom mjestu – to je ideja dobre zabave. Oni koji i imaju lošu volju ili predstavljaju neki vid zla, ubrzo budu pobjeđeni samo zbog količine dobre volje kojom zrači atmosfera.

Integritet. Za vrijeme života autorice Mumijevih, Tove Jansson, Mumijevi su postali jako popularni, Ipak, ona nikad nije dozvolila da ih prepusti na milost i nemilost tržišta. Potrudila se da se keramike proizvode u Finskoj, gdje su stvarale radna mjesta. Kada je umrla njena majka, dobila je inspiraciju za Dolinu Mumijevih u novembru, gdje je savršeno prikazana tuga i usamljenost koju je autorica osjećala u tom periodu. Dok ostatak Mumijevih spava zimski san, Mumi se budi i usamljeno kreće kroz avanture.

Demografija nije važna. Iako su knjige napisane za djecu, neke od njih nećete razumjeti dok ne odrastete. “Jansonn je bila boem, lezbijka iz više srednje klase, koja je živjela na malom otoku u Finskoj. Ja sam živio u predgrađu Liverpoola u novoizgrađenim stambenim objektima i opet sam imao osjećaj kao da je sve pisala baš za mene,” istakao je Cottrell-Boyce.

Porodica može biti oslobađajuća. U većini djela fikcije, porodica je ono od čega želite pobjeći kako biste pronašli i ispunili sebe. To nije slučaj kod Mumijevih. Tu je porodica puna tolerancije, dopušteno je da pravimo greške i da pronađemo sami sebe. Iskustvo autorice koja je odrastala i živjela kao lezbijka može se prepoznati i kroz njene likove. Među njima je Svire, kojeg svi vole još i više zbog toga što je drugačiji. Kada se god pojavi, svi su uzbuđeni i sretni jer ga vide i niko ga ne pita gdje je bio. Tu-Tiki je lik za koju je autorica bila inspirisana svojom partnericom. Također, tu je i dio kada se Mumi tokom igre sakrije u magični šešir, i nakon toga se pretvori u neku vrstu čudovišta. I pored toga, njegova majka ga odmah prepoznaje i prihvaća.

Frank Cottrell-Boyce je britanski scenarista, pisac i povremeni glumac. Između ostalog, sarađivao je i sa Michaelom Winterbottomom, a napisao je i scenarij za film Welcome to Sarajevo.

(Omnia.ba)