Magazin 27.02.2016.

7 navika koje vam uništavaju čulo okusa

ČITANJE: 2 minute
usne
Čulo okusa, kao i druga čula, s godinama slabe, ali neki faktori kojima smo svakodnevno izloženi mogu uzrokovati prerano nestajanje živaca na jeziku i slabljenje čula okusa.

Saznajte kojih je to 7 navika koje nam narušavaju čulo okusa

1. Prejedanje

Istraživanje je pokazalo da ljudi koji se prejedaju slabije razaznaju okuse (slatko, slano, kiselo, gorko).

2. Konzumirate previše soli i obrađene hrane

Dodajete li stalno sol u jela ili često jedete obrađenu hranu koja je krcata solju, jezik će se naviknuti na to i tokom vremena moraćete dodavati sve više soli kako biste je osjetili. Zato umjesto soli hrani radije dodajte zamjenu za so poput začinskog bilja.

3. Izloženost pesticidima

Toksini iz okoline poput arsena, benzola i pesticida mogu poremetiti čulo okusa i mirisa. Hrana kontaminirana pesticidima isto tako može oslabiti naše živce na jeziku.

4. Pušenje

Osim što pušenje šteti plućima i zdravlju uopšteno, ova zavisnost ne samo da uništava čulo okusa nego i uzrokuje smanjeni broj okusnih pupoljaka na jeziku. Pušenje je jedan od najčešćih uzročnika smanjene osjetljivosti na okuse.

5. Previše šećera

Dva napitka s dodanim šećerom dnevno, mogu već u roku od četiri sedmice da oslabe čulo okusa uzrokuju manji užitak u slatkom, dok se istovremeno povećava želja za slatkim. To je zato jer naša čula žude za slatkim okusom, a ne mogu ga u potpunosti osjetiti. Drugim riječima: što više šećera jedete i pijete, to ćete ga teže osjetiti i više željeti.

6. Lijekovi

Čulo okusa i čulo mirisa izuzetno se isprepliću: 65 do 75 posto čula okusa čini zapravo čulo mirisa. S obzirom da neki lijekovi utječu na čulo mirisa, time utiču i na čulo okusa. Umjerena i povremena upotreba neće poremetiti ova osjetila, ali svakodnevna, odnosno češća hoće.

7. Loša oralna higijena i nedostatak vitamina

Ne perete li zube dovoljno često i dovoljno dugo (dvaput dnevno po 2, 3 minute) ili imate pokvaren zub može se dogoditi da ćete okus hrane osjećati slabije nego prije. Isto tako, nedostatak nekih vitamina u organizmu, poput željeza, vitamina B može rezultirati slabljenjem čula okusa.

 

(NN, zadovoljna.hr)