Magazin 18.02.2016.

9 razloga da počnete sa trčanjem

ČITANJE: 2 minute
trcanje
Trčanje je savršen i besplatan način da izgledate dobro. Ne zahtjeva specijalnu opremu, ili mjesta za treniranje. Samo patike. Praktično, tri godišnja doba možete se napolju baviti ovom aktivnošću.

Trčanje je korisno i efikasno u liječenju mnogih bolesti.

Samo po sebi, trčanje nije lijek, ali njegovo indirektno djelovanje na centralni nervni i kardiovaskularni sistem ima pozitivan efekat na cijeli organizam. Dakle..

Zašto treba da počnete sa trčanjem:

1. Trčanje povećava mogućnosti srca i krvnih sudova. Srce postaje jače i snažnije.

2. Povećava se kapacitet kiseonika u krvi. Ka svim tkivima i organima, pojačava se krvotok, obogaćen kiseonikom i hranljivim materijama.

3. Odlično sredstvo protiv stresa i napetosti. Stres se akumulira u organizmu tokom dana, što je razlog umora i nervoze. Da se oslobodite stresa i umora, treba se dobro preznojiti, što se najbolje postiže trčanjem.

4.  Za vrijeme trčanja, u krv se izbacuje poseban hormon – endorfin. Svi ga znamo kao „hormon sreće„. I to sa razlogom. Kada koncentracija endorfina u krvi raste, čovjek doživljava blagi osjećaj euforije. Depresija momentalno nestaje.

5. Povećava se mentalna aktivnost. Za vrijeme trčanja, veoma često, samo po sebi dolazi rješenje nekog postojećeg problema. Krv se, za vrijeme aktivnog treninga, obilno zasićuje kiseonikom,ubrzava se metabolizam, dakle, aktivnije funkcioniše centralni nervni sistem, a znači i mozak.

6. Sistematsko bavljenje trčanjem jača imunitet zbog povećanja eritrocita i hemoglobina u krvi. Tokom trčanja snižava se holesterol u krvi, smanjuje se osjećaj gladi, poboljšava se rad crijeva. Zajedno sa poboljšanjem metabolizma dolazi do normalizacije tjelesne težine.

7. Trčati možete u bilo koje doba dana. Tako, ujutro, kada je u krvi povećana količina hormona – trčanje će rezultirati opuštanjem i vraćanjem organizma u stanje harmonije. Ako trčite nakon radnog dana, uveče, uklonićete stres, napetost, napunićete baterije, suzbićete apetit i zaspaćete odličnim snom.

8. Naučna istraživanja pokazuju da se dešava djelimična regeneracija tkiva jetre. Javlja se pozitivan efekat na bubrege: za vrijeme trčanja sa njih se uklanja opterećenje, što dovodi do njihovog boljeg funkcionisanja.

9. Regularno trčanje, takođe, ima pozitivan efekat na mišićno koštani sistem. Za starije osobe, ovakav trening je posebno koristan, jer sprečava degenerativne promjene na zglobovima i mišićnom tkivu.

Još su stari Grci govorili: „Ako želis biti jak – trči. Ako želiš biti lijep – trči. Ako želiš biti pametan – trči“.

(Uspesnazena.com)