Magazin 20.05.2016.

DJ Lion pred nastup u Banjaluci: Muzika se nikad nije manje kupovala, a više konzumirala

ČITANJE: 4 minute

Dj Lion (Živorad Milić) je jedan od balkanskih pionira underground muzičke scene – vlasnik i suosnivač “Patent Skillz Records-a” iz Bugarske, sa sadšnjim sjedištem u Berlinu.

Unutrašnja karakteristika njegovog muzičkog stila je kristalno čist i moćan zvuk koji hvata publiku u samom trenutku, a koji nam garantuje i odličnu žurku u Banjaluci. Njegov nastup u Banjaluci organizuje DJ asocijaciji BLEK.

U intevjuu za “Nezavisne” govori koliko mu znači podrška kolega, iznosi svoje mišljenje o DJ-ima na našim prostorima, ali i stanju u muzičkoj industriji.

NN: Nakon turneje u Južnoj Americi, došli ste u Banjaluku, gdje ćete nastupiti u klubu Kruna. S kakvim Vi očekivanjima dolazite u naš grad i šta možemo očekivati na ovom nastupu?
LION: Nije mi prvi put u Banjaluci, ne pamtim tačno kad sam bio, otprilike prije nekih 15 godina. Čini mi se u klubu “Castra”. Voleo bih da budu zahtevni fanovi, dosta publike u ovim krajevima je edukovana u pogledu techna, tako da spremam puno dobrog berlinskog zvuka. Sigurno će čuti nešto što nisu do sada imali priliku u gradu na Vrbasu. Zavrtiću dosta pjesama koje još nisu izašle, dosta stvari sa moje izdavačke kuće “Patent Skillz” koje još nisu izašle, takođe i mnogo mojih pjesama. “Vjerujem da će se  uskoro scena pobrinuti da spriječi nelegalno skidanje muzike, ali isto tako sam veoma zahvalan što nikada nije bilo više  više žurki”

NN: Mnogi svjetski DJ-vi hvale ono što Vi radite, koliko Vam prija podrška kolega, s obzirom da znamo koliko je konkurencija danas jaka u svijetu elektronske muzike?
LION: To mi je na prvom mjestu, kao motivacija za rad dalje. Kad me podrže velika imena, koja imaju veće kriterije, nego široke narodne mase. Pogotovo kad me chartuje neki artist za kojeg znam da prati rad umjetnika koji su drugačiji od drugih i originalni na svoj način. A opet blizu tendencije. Staviše, kad me chartuje neko kao što je Moby, to da na značenju mojoj muzici još više.

NN:  Nastupali ste na brojnim svjetskim scenama. Postoji li neki nastup koji se posebno izdvaja i koji pamtite?
LION: Svi su specijalni na svoj način i drugačiji jedni od drugih, što me tjera da još više putujem i stičem nova iskustva širom svijeta. U zadnje vrijeme, moram da priznam da su mi gigovi sve bolji i bolji, naročito turneja u Aziji, Južnoj Americi, kao i nastupi u Berlinu, Amsterdamu, Finskoj, Dablinu…

NN: Koliko se cijeni autorski rad i koliko se na taj način teško izdvojiti, s obzirom da većina DJ-va obrađuje već poznate pjesme?
LION: Iskren da budem, malo kolega znam što se bave samo tim poslom da bi preživjeli. Fakt je da se muzika nikad nije manje kupovala, ali nikad se više nije konzumirala. Vjerujem da će se veoma uskoro scena pobrinuti da spriječi nelegalno skidanje muzike, ali isto tako sam veoma zahvalan što nikada više žurki nije bilo i na taj način isti ti ljudi što skidaju muziku besplatno, plaćaju ulaznicu na naš koncert i omogućavaju nama da živimo od tog posla. Što se tiče originalnosti, bitno je da što više artista iskazuje svoja osjećanja kroz muziku, nebitno da li oni remiksuju nešto staro ili iz njihove glave jer stvarati muziku je slično kao gledati se u ogledalo. Ne možeš da pobegneš od sebe. Nema ništa loše u tome da budeš inspirisan nečijim autorskim delom, jer je taj isti bio inspirisan nekim drugim.

NN: Pratite li rad DJ-va u našem regionu i postoji li neko koga biste posebno izdvojili?
LION: Bio sam pozitivno iznenađen kad sam dobio prvi promo koji je zadovoljio moj kriterijum sa ovih prostora, znajući da nikad nisam izdao ni jednu traku na mom labelu od nekog artista iz BiH. Mislim da DJ Sega ima veliku budućnost ispred sebe i ponovo, eto mene u Banjaluci i dokazujemo da ” Music Connect People “. Nadam se da on nije posljednji i očekujem više smjelih mladih talenata da se ne plaše i pošalju demo, smjelo kao što je on poslao i postao član “Patent Skillz” familije .

(Nezavisne)