Magazin 12.01.2017.

Kako je zapravo nastala Srpska Nova godina?

ČITANJE: 2 minute

Iako se slavi isti na dan, Nova godina koja zvanično počinje od 14. januara ima nekoliko imena – Srpska, Pravoslavna i Julijanska.  Jedno je zajedničko: pravoslavni narodi staru godinu tradicionalno dočekuju dvije sedmice nakon međunarodne.

Iako je zbog kalendarskog računanja vremena koje je uspostavio Julije Cezar u svijetu poznata kao julijanska, srpski narod je ovaj dan nezvanično proglasio kao dan kada se proslavlja „Srpska Nova Godina“.

Naime, ovaj naziv se povezuje sa političkim prilikama koje su se odigravale u prošlom vijeku na prostorima Balkana. Čak, tvrdi se da je proglašena „srpskom“ zbog određenog inata srpskog naroda, odnosno kao znak otpora silama koje su pokušale da zataje srpski identitet.

Iako Srbi u početku nisu javno i prkosno organizovali proslave, Hrvati su otvoreno pokazivali tenzije prema slavljenju Nove Godine na ovaj datum, pod izgovorom da šteti međunarodnoj privredi i trgovini.

Tek nakon nekoliko godina stvaranja pritiska od strane hrvatskog naroda, ali i zahtjeva novopečenih srpskih bogataša da se izjednače kalendari i vjerski praznici (kako bi ostvarivali veći profit od prodaje tokom tih dana), Srbi iz Beograda su 1923. godine odlučili da po prvi put javno proslave Novu godinu.

Već iduće godine, mnogi restorani, kafići i bioskopi su se pridružili i podržali inicijativu koja je pokrenuta od nekolicine Srba. Komunizam se žestoko protivio ovakvim idealima, pa je poduzet niz mjera protiv svakog ko bi istupio ispred tadašnjeg vodećeg režima u Jugoslaviji. Čak, postali su im sumnjivi i ljudi koji su proslavljali rođendan na 13. januar.

Svim ugostitetljskim objektima bilo je strogo naređeno da taj dan sa radom prestanu već u 22h, ali ni to nije spriječavalo Srbe da očuvaju svoje običaje i tradiciju. Bili su spremni da rizikuju svoj doček i završe u pritvoru.

Naši preci su nam poslali važnu poruku: bitno je njegovati vjeru i običaje, pa se po uzoru na njihove riječi već dugi niz godina, ovaj dan tradicionalno obilježava ispred Hrama Hrista Spasitelja u našem gradu.

Zajedno sa porodicom i prijateljima, imaćete priliku da ispratite staru, a dočekate Novu godinu na način koji su to naši preci radili: slaveći i likujući srpske običaje. Događaj će početi u 19h, a atmosferu će uljepšati Gradski Tamburaški orkestar zajedno sa Tamburašima sa Vrbasa.

(Banjaluka.net)