Magazin 05.01.2017.

Akcija u KSB-u: Obrnimo turu za kulturu

ČITANJE: 2 minute

Banjalučki Klub studenata (KSB) odnedavno je postao rasadnik kulture jer se u njemu u sklopu akcije ’Jednu turu za kulturu’ održavaju predstave i javne tribine na kojima gostuju ličnosti iz naše države, ali i iz regiona. Na ovaj način bi se svim zainteresovanim trebao ponuditi sadržaj kvalitetniji i bolji od onog koji se već plasira putem televizije ili drugih medija.

Akciju je prije mjesec dana pokrenula grupa studenata Univerziteta u Banjaluci i tako počela borbu za poboljšanje položaja kulture u društvu. Ujedno i dešavanjima koja organizuju promovišu mlade umjetnike – studente Akademije umjetnosti.

„Akcija je pokrenuta prije nekih mjesec dana, sa željom da afirmišemo mlade umjetnike – studente Akademije umjetnosti. Takođe želimo da mladi shvate da je kultura potreba, a ne privilegija razvijenog društva i da je kao takva odraz svijesti jednog naroda. Osim toga na neki način kritikujemo sistem i one koji su kulturu doveli na ovaj nivo“, priča za eTrafiku Dragana Djedović, jedna od organizatorki.

turuzakulturu-2

Ideja da se svi događaji odvijaju u KSB-u se javila jer studenti nemaju svoj kulturni centar ili mjesto gdje bi se mogli okupljati i kvalitetno provoditi vrijeme. Prema njihovim riječima, u kafić se, osim na piće može otići i na ’obrnutu turu’ – po dozu kulture, na svirku ili na predstavu. Otuda su inicijativi dali naziv ’Jednu turu za kulturu’.

„U KSB-u se do sada održavao ‘maraton’ monodrama u saradnji sa studentima Akademije umjetnosti pa se prirodno niz sličnih događaja nastavio tu odvijati. Sa druge strane KSB je jedini klub koji je baš za studente jer u Banjaluci ne postoji npr. Studentski kulturni centar u kome bi se studenti mogli okupljati, družiti i uživati gledajući predstave, slušajući dobru muziku ili imati priliku da razgovaraju sa bitnim ljudima iz raznih oblasti umjetnosti“, govori ona.

turuzakulturu

Do sada su u sklopu ove akcije, osim studenata Akademije, gostovali i klapa ’Bili čiku’ iz Prijedora, poznati filmski režiser Boris Malagurski i Nele Karajlić, koji je svim okupljenima govorio o svojoj predstavi FBI:Nikola Tesla.

„Naše javne tribine zamišljene su tako da se na njima priča o stanju u kulturi kako u RS, BiH tako i u zemljama u regionu stoga ćemo se truditi da dovodimo ljude iz susjednih država“, ­­­­ navodi Dragana i dodaje da su reakcije posjetilaca pozitivne, te da su zadovoljni ponuđenim programom.

Ova ekipa nam za naredni period najavljuje još sličnih dešavanja, ali i uvođenje i ostalih vidova umjetnosti, prvenstveno filmske projekcije i izložbe. Ne namjeravaju odustati dok kulturu ne vrate tamo gdje joj je mjesto – na tron.

Za više informacije posjetite njihovu Facebook stranicu.

(etrafika.net)