Magazin 23.07.2016.

Alternativni rock na hip hop način: Nord predstavio album prvenac

ČITANJE: 2 minute

U sklopu dnevnog programa devetog izdanja Demofesta, upriličena je promocija albuma prvenca alter-rock benda Nord, prošlogodišnjeg pobjednika festivala, pod nazivom “Play Restart”, čije su snimanje momci iz Rijeke dobili kao nagradu za osvojeno prvo mjesto. 

Nord su okupljenima predstavili detalje snimanja debi albuma, koji će objaviti izdavačka kuća Geenger Records iz Zagreba.

“Snimanje ovog albuma započeli smo još prije Demofesta, a potrajalo je čak dvije godine, tako da nam je nagrada stigla u pravo vrijeme. Za produkciju je bio zadužen Matej Zec iz benda Let3, dok i sam omot nosi zanimljivu priču. Naime, Ivo Matić je jako lijepo uklopio koncept dizajna sa našim pjesmama, i to tako što je frekvencije kompozicija prikazao na omotu”, kazao je na predstavljanju albuma Mihael Prosen, frontmen benda.

DSC_8023

Nakon toga, uslijedilo je prikazivanje posljednjeg video spota za aktuelni singl “So Alive”, koje je bilo prekinuto “tehničkim problemima”.

Naime, u pitanju je bilo malo iznenađenje koje su pripremili organizatori, tako da su zvuk “preskakanja” diska ubrzo zamijenili taktovi Nordove numere “Remake”, ali u hip hop aranžmanu. Iznenađenje je bilo još veće kada su dva člana rap sastava Kdžo iz Banjaluke (koji su se inače plasirali u večerašnje finale Demofesta) iz publike počeli da “bacaju” rime na temu pobjede Norda na banjalučkom festivalu.

DSC_8047

Bend i publika su bili zatečeni neobičnom situacijom, a kada je postalo jasno o čemu se radi, začuđena lica je brzo zamijenio gromoglasni aplauz. Inače, bend Nord će večeras uživo predstaviti “Play Restart” u revijalnom programu festivala, ali i prepustiti pobjedničku titulu nekom od 11 bendova koji će se takmičiti za prestižne nagrade Demofesta.

Bendovi koje ćemo gledati i slušati od 21 čas na tvrđavi Kastel su: Letarg (Koprivnica), Seine (Zagreb), EoT (Karlovac), Kdžo (Banjaluka), Degeneza (Beograd), Mnogi drugi (Zagreb), 3 kapljice (Novi Sad), Ki (Kumanovo), Pig Pop (Zagreb), Sila nečista (Solin) i MultiCultus (Banjaluka).

DSC_8024

U revijalnom programu festivala, pored Norda, nastupiće Bombaj štampa, ZAA, kao i najveće zvijezde Demofesta, pop rock atrakcija Mando Diao iz Švedske. Podsjećamo, ulaz na Demofest je besplatan do 21.30 časova, a zatim će cijena ulaznice iznositi 5 KM.