Magazin 28.03.2016.

Amerikancu banka blokirala ček zbog “terorističkog” imena njegovog psa

ČITANJE: 1 minuta
dash pas
Amerikanac Bruce Francis koji boluje od rijetkog oblika multiple skleroze, pa je osim o invalidskim kolicima životno ovisan i o uslugama svog devetogodišnjeg pitbula, iznenadio se kad mu je banka kašnjenje isplate čeka s pokrićem objasnila sigurnosnom provjerom “sumnjivog” imena njegovog psa pomagača.

Pas pomagač zove se “Dash”, što na engleskom može značiti crtica ili povlaka kao grafički znak, ali i polet odnosno elan, što bi ukazivalo na živahnu narav Francisova psećeg kompanjona, a vlasnik je ime upisao u nalogu za isplatu, radi pojašnjenja uplate naknade šetaču psa, prenosi Hina.

Budući da se odsjeku za odobrenje transakcija pri Chase Bank pitbulovo ime učinilo neobično sličnim arapskoj kratici za Islamsku državu “Daesh”, oni su Francisov ček uputili na dodatnu kontrolu ministarstvu finansija, odnosno odsjeku za kontrolu imovine stranaca (OFAC).

Ček je potvrđen nakon što se pokazalo da Dash nije na listi stranaca čija je imovina u SAD-u blokirana i da nema veze s međunarodnim terorizmom.

Francis je kazao da je zadovoljan što je stvar riješena, te izrazio razumijevanje postupkom banke iako se njegov šetač psa ljutio što isplata kasni.

“Kad su me iz banke zamolili da im objasnim ime psa, prvo sam pomislio: krasno, uhvatili su najglupljeg teroristu na svijetu. No, zadovoljan sam i shvatam da je nacionalna sigurnost važna stvar”, kazao je Francis za Fox 2.

Banka je pojasnila da se radilo o rutinskoj provjeri, odnosno sigurnosnoj filtraciji koja pomaže da bankarski sistem SAD-a ne iskoriste kriminalci. Zabuna je vrlo brzo razjašnjena, a Francisov ček odobren za isplatu, navela je banka.

(Agencije)