Biznis 21.07.2020.

ANALIZA: Korona više usporila uvoz nego izvoz iz BiH

ČITANJE: 2 minute

Spoljnotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine, odnosno uvoz i izvoz, u prvoj polovini ove godine doživljeli su veliki pad, koji je u najvećoj mjeri uzrokovan pandemijom korona virusa u Evropi i cijelom svijetu, pri čemu je eidentiran veći pad uvoza od izvoza roba i usluga iz BiH.

Domaći ekonomski stručnjaci su mišljenja da je najveći uzrok takvih negativnih kretanja svakako pandemija korona virusa u svijetu, koja bi mogla dodatno ugroziti spoljnotrgovinsku razmjenu u cijelom svijetu I u drugoj polovini ove godine, pošto je očigledno da virus ne miruje. Kako kažu, onda bi mogli imati još poraznije podatke o spoljnotrgovinskoj razmjeni.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u periodu januar-jun ove godine izvoz BiH iznosio 4,949 milijardi KM, što je za 15,1 odsto manje nego u istom periodu 2019. godine, dok je uvoz iznosio 8,21 milijardu KM, što je za 18 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine. U tom periodu, pokazuje statistika, pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 61,7 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio 3,72 milijarde maraka.

“Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 775 miliona KM, što je za 15 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 999 miliona KM, što je za 12,2 odsto manje nego u uporednom periodu. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 77,6 odsto”, rekli su iz Agencije za statistiku BiH. Prema njihovim podacima, izvoz u zemlje EU je iznosio 3,619 milijardi KM, što je za 15,9 odsto manje nego u istom periodu 2019. godine, dok je uvoz iznosio 4,855 milijardi KM, što je za 19,1 odsto manje nego u posmatranom periodu prethodne godine, dok je pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosila 74,6 procenata.

Posmatrano po mjesecima, najveći pad izvoza i uvoza je, kako je i očekivano, evidentiran u aprilu, kada je izvoz iz BiH bio manji za 32,7 odsto, dok je uvoz pao za čak 35,2 odsto.

Kada su u pitanju zemlje EFTA, ukupan izvoz u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 141,5 miliona KM, što je za dva odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iz zemalja EFTA iznosio 65,7 miliona KM ili 16 procenata manje.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je BiH u prvoj polovini ove godine procentualno povećala izvoz u samo pet zemalja, i to u Finsku, Irsku, Litvaniju, Portugal i Švajcarsku, ali izvoz u te zemlje se kreće od nekoliko stotina hljada KM do 130 miliona KM, što pokazuje da nije riječ o velikim vrijednostima.

(banjaluka.net)