Magazin 19.10.2016.

Anja Kavić u žiriju na STIFF u Rijeci

ČITANJE: 1 minuta

Banjalučka rediteljka, Anja Kavić, učestvovala je kao član žirija na 3. Međunarodnom studentskom filmskom festivalu „STIFF“, u Rijeci, gdje je prošle godine osvojila i nagradu sa filmom „Neko od nas“.

Na festivalu je, prema njenim riječima, bilo prikazano 47 studentskih radova: 20 igranih, 16 dokumentarnih i 11 animiranih, koji su izabrani među ostvarenjima pristiglih iz više od 50 zemalja svijeta.

– Bila sam dio žirija za kratki igrani film u kojem je prikazano 20 filmova. Festival je ove godine održan pod motom „Rethinking reality – Promišljajući stvarnost“, u Art kinu. U kategoriji animiranog filma pobjedio je „Cowboyland – Zemlja Kauboja“, slovačkog reditelja, Davida Stumpfa, a dva posebna priznanja otišla su izraelskim filmovima „Alaska – Aljaska“ i „Mirrors – Ogledala“.

U kategoriji igranog filma, najbolja je „Ameryka – Amerika“, poljske rediteljke, Aleksandre Terpinske, a film hrvatske rediteljke Judite Gamulin, „Cvijeće“ dobio je posebno priznanje žirija – rekla je Kavić.

Pobedničko ostvarenje u kategoriji dokumentarnog filma je „The Nest – Gnijezdo“, slovačke rediteljke, Kristine Leidenfrostove. Film „Glances of Closed Eyes – Pogled zatvorenih očiju“, srpske rediteljke, Dore Filipović, dobio je posebno priznanje žirija.

U kategoriji „Domaćini“, posebno priznanje, dobio je film „Zauvijek“, Monike Rusak, dok je nagradu publike osvojio norveški dokumentarni film „Albatros“, reditelja Sverea Kvamea.

„Neko do nas“ u Portugalu i Sofiji

Film „Neko od nas“, prema rečima Anje Kavić, prikazan je i na više lokacija u Portugalu, u sklopu „The Caminhos Film Festivala“, a u okviru programa „Fusions in Cinema“, koji je i ovogodišnji moto ove manifestacije.

– „Neko od nas“ u novembru će biti i dio studentskog festivala „Early bird“, u Sofiji – rekla je Kavić.

(EuroBlic)