Magazin 30.09.2016.

Ansambl “Kolo” stiže u Banjaluku

ČITANJE: 2 minute

Beogradski Ansambl narodnih igara i pesama „Kolo“ otvoriće novu koncertnu sezonu 1. oktobra nastupom u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci. Premijera „Energija tradicije“, u gradu na Vrbasu, biće prvo međunarodno otvaranje sezone u šest decenija postojanja najpoznatijeg folklornog ansambla u regionu.

Grad na Vrbasu je, zahvaljujući publici, ali i istoriji i tradiciji, s razlogom odabran za početak nove sezone, kaže direktor Ansambla.

– I zato i sutra u dvorani “Borik” i prezentujemo jedan program koji smo dugo i brižljivo spremali, koji je pažljivo odabran i na jedan novi produkcijski način opremljen i to je nešto što ovu našu novu sezonu, i prethodnu, ali posebno ovu će da obeleži, jeste taj neki novi način prezentacije tih umetničkih dela, tih koreografija koji su zaista primjeri nematerijalne kulturne baštine koja je nama poverena na čuvanje – zadovoljan je bio Vladimir Dekić, direktor Ansambla „Kolo“.

Igre i pjesme koje će izvesti Ansambl “Kolo”, dio su najsnažnijeg i najzabavnijeg muzičkog kulturnog naslijeđa. Radi se o novom i unaprijeđenom, ali poznatom sadržaju, kažu u “Kolu”. Znamo i da ljudi ovdje jako lijepo razumiju naše uvezivanje muzike, igre, glume, likovne i drugih umjetnosti, ističu članovi ansambla.

– Repertoar našeg ansambla izuzetno je bogat, tako da smo i ovog puta imali priliku da pripremimo jedan raznolik koncert igre i pesme iz različitih oblasti. Naravno, pored koreografije, koncert će otvoriti i muška grupa pevača, imaćete priliku da vidite i izvedbu našeg narodnog orkestra – rekla je Iva Stanković, član Ansambla „Kolo“.

– Te pevačke deonice su toliko usložene da mi izvodimo, slobodno se može reći, deonice mešovitog hora, u četiri glasa, i to naravno istovremeno dok igramo – istakao je Janko Dimitrijević, član Ansambla.

Koncert se održava u Sportskoj dvorani Borik, 1. oktobra sa početkom u 20:00 časova. Ulaz za sve posjetioce je besplatan.

(Srpskacafe.com)