Magazin 17.03.2017.

Atlas evropske lirike u slavu stiha i uspomena od 22. marta do 8. novembra u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Međunarodne banjalučke večeri poezije – Atlas evropske lirike počinju 22. marta, a bogat program trajaće sve do 8. novembra u organizaciji “Kuće poezije” iz Banjaluke.

Na otvaranju će gostovati poljska pjesnikinja Eva Zonenberg, a biće promovisana i knjiga “Neuračunljivi” i nedavno objavljeno djelo poljske nobelovke Vislave Šimborske “Pohvala lošeg mišljenja o sebi”.

Banjalučki pisci imaće 29. marta čitanje u Gimnaziji – Književni podnevak u znak sjećanja na prijatelja, profesora i književnog kritičara Živka Maleševića. Iz svojih najnovijih knjiga čitaće Slobodan Janković, Mihajlo Orlović i Ratko Đogatović.

– Predviđeno je još nastupa u školama i bibliotekama, a posebno važna je na kraju književnih susreta dodjela Čitalačke značke za najbolje čitaoce i Čitalačke knjige za biblioteke – najavio je književnik Zdravko Kecman koji je u organizaciji ovog događaja.

Posebno važna saradnja, ističe Kecman, je sa slovenačkim piscima, pa će biti predstavljena zajednička knjiga banjalučkih pisaca i pisaca iz Nove Gorice pod nazivom “Priče Soče i Vrbasa”. Predstavljanje će se održati u više mjesta u Sloveniji i Banjaluci. Najavljena je i promocija Antologije banjalučkih pjesnika na mađarskom u prevodu Ilješa Fehera. U pripremi su promocije novih izdanja Stevana Tontića, Aleksandre Grubor, Dragane Grujinović, Milenka Stojičića i predstavljanje časopisa “Književnik” i “Katedra”.

– Namjera nam je da Banjaluka bude prepoznata kao grad poezije. Sa što više prevodilaca i prevoda. Da se naši časopisi povežu sa drugim časopisima u pogledu saradnje, razmjene i predstavljanja pisaca u vidu temata. Imamo dobru saradnju sa više fondacija, agencija za knjigu, književnih organizacija, izdavača, u Rusiji, Sloveniji, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Izraelu, Danskoj i dr. Sarađujemo sa svima koji pokažu želju za saradnjom – naglasio je Kecman.

(glassrpske.com)