Magazin 24.02.2016.

Autoportret Novosađanke u borbi za najbolju fotografiju na svijetu

ČITANJE: 2 minute
ivana pejak
Fotografija „Autoportret“ talentovane Ivane Pejak ušla je u finalni izbor u kategoriji Youth Portrait prestižnog svjetskog takmičenja u oblasti fotografije, Sony World Photography Awards 2016.

Devetnaestogodišnja Ivana živi u Novom Sadu gdje pohađa gimnaziju „Svetozar Marković“, a fotografijom je počela je da se bavi prije pet godina.

Iako nema formalno obrazovanje u ovoj oblasti, Ivana je do sada već sarađivala sa manifestacijama kao što su Serbia Fashion Week i Exit festival.

– Veoma sam uzbuđena što sam prošla u finale! Ova vijest mi je uljepšala dan, jer je velika čast biti dio ovakvog takmičenja- izjavila je Ivana.

Ove godine, na adresu Svjetske organizacije za fotografiju pristigla su 230.103 rada iz 186 zemalja širom svijeta, što je 33 odsto više fotografija nego prethodne godine i rekordan broj prijava tokom devetogodišnjeg postojanja takmičenja.

Samo iz Srbije i Crne Gore stiglo je trostruko više radova nego 2015. godine. Ukupan broj prijava od ustanovljenja takmičenja 2007. godine je prešao milion fotografija, što pokazuje značaj i uticaj ovog konkursa na svjetskom nivou.

Prema mišljenju stručnog žirija, u fokusu ovogodišnjih prijava su originalnost i snažna empatija. Od velikog broja radova, naročitu pažnju privlače fotografije delikatnih, intimnih trenutaka, velikih medijski propraćenih priča, poput konflikta u Ukrajini i izbjegličke krize, kao i upotreba novih tehnologija, među kojima su dronovi i tehnike podvodnog fotografisanja.

Ivana Pejak se takmiči sa fotografima iz cijelog sveta za nagradu u kategoriji Youth Portrait, kao i za titulu Mladog fotografa godine (Youth Photographer of the Year).

Proglašenje pobjednika odigraće se na svečanoj ceremoniji u Londonu 21. aprila, a pored novčane nagrade od 5.000 dolara, pobjednici će dobiti i vrijednu Sony opremu. Takođe, Ivanin rad biće prikazan u Londonu tokom aprila i maja u okviru Sony World Photography Awards izložbe, ali i objavljen u ovogodišnjem izdanju knjige takmičenja.

(24.sata.rs)