Magazin 13.10.2016.

Bajkovit pogled u prave životne vrijednosti

ČITANJE: 2 minute

Bajke nemaju rok trajanja i one dobro poznate uvijek iznova oduševljavaju djecu, što su juče dokazali glumci Državnog lutkarskog pozorišta “Sliven” iz Bugarske koji su nastupili na festivalu u Banjaluci.
Glumačka družina pod budnim rediteljskim okom Biserke Kolevske i sa lutkama koje su djelo Svile Veličkove oživjela je bajku “Kresivo” slavnog danskog pisca Hansa Kristijana Andersena.

Mališani koji su juče gledali ovu predstavu u okviru 15. međunarodnog festivala pozorišta za djecu čiji je organizator Dječije pozorište RS saživjeli su se sa likovima radujući se i tugujući sa njima.

– Predstava “Kresivo” postavlja veoma važno pitanje: Novac ili ljubav? Da li neslućeno bogatstvo koje krije kutija kresiva nosi sa sobom sreću ili jad i bijedu? – ističe autorski tim predstave.

Vođen jednim od djela najpoznatijeg bajkopisca na svijetu dramski tekst napisao je Juri Dačev, a osim za lutke Svila Veličkova pobrinula se i za scenografiju.

Kroz priču o mladiću, koji iznenada postaje bogat, ali istovremeno i arogantan, najmlađa publika imala je priliku da otkrije šta su prave životne vrijednosti.

Angelina Ruseva, Boris Georgiev, Daniel Peev i Evgenija Angelova odgovorili su u potpunosti glumačkom zadatku, a djeca su uživala prolazeći kroz avanture sa junacima bajke. Lutke su još jednom potvrdile da i najsavremenija tehnologija ne može da se mjeri sa pozorišnom magijom. Jer kako drugačije opisati momenat kada glumac u tijelu lutke iz jednog oblika prelazi u drugi – ono što nastaje na sceni neće se nikada ponoviti u identičnom obliku.

– Biserka Kolevska je na sebi svojstven način režirala predstavu “Kresivo”. Cijela kompozicija, scenografija i lutka se prožimaju, što daje zanimljiv efekat – rekao je direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske Predrag Bjelošević ističući da je Državno lutkarsko pozorište “Sliven” veoma ozbiljna teatarska kuća.

Smatra da je najbolji pokazatelj uspješnog festivala publika koja zadovoljna izlazi iz sale, a tako je bilo i poslije ove predstave.

Na “Kresivo” se osvrnuo i član festivalskog žirija književnik Ranko Risojević.

– Ova predstava je zasnovana na tradicionalnoj matrici, a urađena je zaista odlično, jer je riječ o poznatoj bugarskoj školi lutkarstva – kaže Risojević.

Danas na programu

“Priča o Ferdinandu” naziv je predstave Lutkarskog pozorišta “Guliver” iz Varšave, koja će biti izvedena danas u dva termina, 9 i 11 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske. Takođe, dva puta pred najmlađom publikom u 16 i 18 časova igraće ansambl iz Mini-teatra iz Ljubljane i predstaviće komad “Avanture profesora Kurama – Pronalazač”. Mala scena teatra rezervisana je za promocije, pa će u 17 časova Pozorišni muzej Vojvodine predstaviti časopis “Niti”, a glumci domaćini u 21 čas izvešće komad “Odisej – San o povratku”, koji nije u takmičarskom programu.

(Glas Srpske)