Magazin 14.02.2016.

Bajkovite kolibe porodična tradicija

ČITANJE: 2 minute
bajkovite kolibe
Den Pauli je već četvrta generacija stolara u svojoj porodici, a proslavio se praveći fantastične bajkovite kolibe izrađene od recikliranog drveta.

Njegov je pradjed krajem 19. vijeka izgradio mnoge staje i kolibe u središnjoj Minesoti, a neke od njih su preživjele čak i danas. Den često koristi isto drvo koje je koristio i njegov pradjed, te reciklira njegove stare građevine.

Kako bi razumjeli Dena Paulija, koji stvara ove neodoljive kućice, prvo morate razumjeti njegovu pasiju koju ima prema drvetu, drvenim antikvitetima i starom drvetu.

Naime, Den pripada tzv. staroj školi, a njegovo iskustvo se ogleda u tome da su se protekle generacije njegove porodice bavile istim poslom. On kaže da im je to u krvi, u njihovoj DNK, a sve ovo želi da pretoči u svoje životno djelo. Ističe da je ponosan na tu tradiciju, kao i na svoj rad, koji je zapravo najbolji dokaz tog ponosa.

Zaostavština Paulijevih se prožima kroz dva vijeka, a djelovali su na različitim dijelovima svijeta. Tradiciju je započeo njegov pradjed Henri, koji je ovim počeo da se bavi u Švajcarskoj, da bi krajem 19. vijeka emigrirao u SAD, tačnije u Minesotu, gdje je izgrađivao kolibe. Tradiciju je nastavio i njegov sin Karl, koji je tajne ovog posla prenio na Boba, Denovog oca.

– Dok izrađujem neku kolibu, stalno me drži misao da je to možda isto drvo koje je koristio i moj predak Henri prije više od 100 godina. Zaista, ti stari majstori zaslužuju jedno veliko priznanje, jer su sve to činili bez ikakvog posebnog alata. Tek kada dođete u situaciju da rastavite jednu takvu drvenu kolibu, shvatite kakvi su vještina i znanje bili potrebni da se izradi i sastavi i samim tim te kolibe su prava umjetnička djela- kaže Den Pauli.

Ipak, Den priznaje da ne koristi nikakve pogodnosti savremenog doba, jer svoje kolibe izrađuje baš na onaj način kako se izrađivalo vijekovima i tu nema posebne filozofije.

– Staro drvo zapravo predstavlja nacionalno nasljeđe. Ima daleko bogatiji i atraktivniji izgled nego drvo staro par godina. Upravo zato svoje kolibe izrađujem samo od starih stabala, jer tu leži prava vrijednost mojih djela- kaže Den.

(NN)