Magazin 07.08.2016.

Banjalučani bez kodeksa: Sa rolerima i u biblioteku!

ČITANJE: 3 minute

Mini-suknje, šortsevi, papuče, odjevni su predmeti koje mnogi Banjalučani smatraju prikladnim za obavljanje obaveza u gradskim institucijama, a ima i onih koji sa rolerima na nogama ulaze u gradsku biblioteku.

Kodeks oblačenja u javnim ustanovama poštuju u nešto većem broju tek njihovi zaposleni, dok građani uglavnom smatraju da su odjeća i obuća koju nose u šetnju prikladne i za dolazak kod ljekara ili po rodni list.

U Gradskoj upravi kažu da postoji kodeks oblačenja kojim je zabranjeno nošenje majica bez rukava i bez kragne, kratkih pantalona, bermuda, papuča, klompi i sl.

– Nemamo saznanja o kršenju propisa. Za nepridržavanje Odluke o kućnom redu mogu se primijeniti disciplinske mjere u skladu sa važećim propisima – naveli su.

Izbor odjeće nije sporan pri ulasku u Narodnu i univerzitetsku biblioteku, a direktor Ljiljana Petrović-Zečić kaže da kodeks oblačenja za korisnike ne postoji.

– Dolaze nam korisnici u laganim haljinama, kraćim trenerkama, patikama, u onome što im je zgodno za učenje, i mislim da u tome nema ništa loše. Ne znam za slučajeve da su korisnici dolazili u nekom posebno nepristojnom izdanju, ali znam za slučaj kada je čitalac došao u biblioteku u rolerima, pa smo ga zamolili da izađe – rekla je Petrović-Zečić.

Kaže da se i zaposleni oblače u skladu sa svojim radnim mjestom, a da se većina korisnika, koji su studenti i učenici, oblači ležernije.

– Kada bismo mi nekoga ko je neprimjereno obučen sankcionisali, pitanje je da li bismo u budućnosti imali tog korisnika u biblioteci – zaključuje Petrović-Zečić.

U Domu zdravlja postoji poslovni kodeks oblačenja kojim je zabranjeno nošenje prekratkih i preuskih sukanja, pantalona, helanki, kao i neukusno uskih, kratkih, dekoltiranih ili providnih bluza, majica sa bretelama ili bez rukava.

– Zabranjeno je dolaziti u papučama i previše otvorenim sandalama, a čarape ne smiju biti intenzivnih boja ili dezena. Dozvoljeno je umjereno korišćenje modnih detalja kao što su kaiš, marama, nakit. Šminka mora da bude diskretna, uz izbjegavanje jakih i neprirodnih boja – rekla je stručni saradnik za odnose s javnošću u Domu zdravlja Dijana Ožegović.

Milijana Ć., koju smo zatekli ispred Doma zdravlja, kaže da kada bira odjeću obavezno razmišlja o tome kakve su joj obaveze toga dana. Ne bi sebi dozvolila, kaže, da je neko ne pusti ili, još gore, udalji iz neke institucije jer je neprimjereno obučena.

– To bi za mene bilo neviđeno poniženje. Smatram da se podrazumijeva da u Gradsku upravu ili kod doktora ne možeš ići u trenerci ili japankama – rekla je ova studentkinja.

Muškarci i nakit
U Domu zdravlja postoji i kodeks oblačenja za muškarce.

– Muškarci moraju uvijek imati čistu i urednu kosu koja je uredno podšišana. Muški nakit treba da bude diskretan. Neprikladnom poslovnom odjećom za muškarce smatraju se bermude, majice i košulje bez rukava i trenerke. Nepoželjno je nošenje otvorenih sandala i papuča – rekla je saradnik za odnose s javnošću Dijana Ožegović.

(Glas)