Magazin 29.08.2016.

Banjalučani „miksaju“ različite žanrove: Stvaraju autorsku muziku, sviraju za dušu

ČITANJE: 2 minute

Banjalučki muzičari vrijedno rade na autorskim albumima koji su preporuka za ljubitelje popa, fanka, džeza i drugih žanrova.

„Duško Šobat Group“ postoji već dvije godine. Okupili su se sa idejom da stvaraju autorsku muziku, pa je tako nastao album „Raskoš“ sa 10 numera.

– To je miks raznih muzičkih pravaca. Dosta je šaren: od džeza, preko fanka, popa, roka i slično. Album smo do sada promovisali na Zelenkovcu, u par gradova u RS, a nedavno i na „Nisville Jazz Festival“-u.

Po reakciji publike shvatili smo da je super to što radimo i da ima smisla. To nam je najvažnije – rekao je Šobat.

On je ostvario saradnju i sa gitaristom Liborom Bočekom. Zajedno su snimili CD akustične gitarske muzike – šest tema, tačnije, obrada poznatih kompozitora.

Vlada Tubić iz Banjaluke takođe je objavio prvi album „Half Step Up“, sa osam autorskih kompozicija, koje su „prošarane“ fank i džez fjužn zvukom.

– Album je rađen u muzičkom studiju u Subotici sa producentom i profesorom gitare Mišom Marjanovom. U narednom periodu planiram da radim promocije sa afirmisanim beogradskm muzičarima kao što su Vasil Hadžimanov, Peđa Milutinović, Luka Ignjatović, Miroslav Tovirac, Sava Miletić. Prva promocija će biti u Beogradu, a potom u Banjaluci – rekao je Tubić.

„Kombajn kvartet“ uveliko priprema prvi album koji bi trebao da bude objavljen krajem godine.

– Smišljamo koncepciju. Jedan dio posla je završen. Nemamo još u planu za koga bismo izdali album, ali najvažnije nam je da pravimo svoju muziku i da je snimimo.

Biće to uglavnom instrumentalne kompozicije. Ako sve bude teklo po planu promocija bi trebala da se desi u decembru – rekao je Dejan Trkulja, jedan od članova benda.

„Shuffle“ svira bluz

U Banjaluci je nedavno formiran i bluz bend „Shuffle“, koji čine Mladen Bojić, vokal i bas, Nikola Kotorman, solo gitara, Duško Šobat gitara i Srđan Raković bubnjevi.

– Grupu smo formirali za našu dušu. Takav nam je i repertoar. Izvodimo pjesme koje su poznate, ali ih rijetko možete čuti na javnom mjestu. Publici se sviđa kako sviramo – rekao je Bojić.

(EuroBlic)