Magazin 08.08.2016.

Banjalučani sve manje čitaju knjige

ČITANJE: 2 minute

I ove godine su u Banjaluci na otvorenom izložene knjige mnogih autora. Sajam traje već dvadeset dana, ali nažalost posjećenost nije bila velika.

Prodaja knjiga na otvorenom sajmu u Banjaluci je ove godine poprilično loša, rekli su izlagači. U poslednjih 20 dana koliko sajam traje, prodala se samo po koja knjiga. Ni izlagača nema kao ranije. Svega je izloženo nekoliko štandova. Nada Pozderović iz Izdavačke kuće Besjeda kaže da se kriza u svemu osjeti. Jedino i što se uspije prodati je dječija literatura i laganije štivo.

– Pa činjenica je i vidi se da je sve u padu, mi smo i spustili cijene napravili popuste, tako da može se nekako. Sada i na akciji imaju izabrana djela Meše Selimović i imaju tako neki romani po 5 km, a posebno nešto da se traži i nema striktno, jedino traže nova izdanja – rekla je Nada Pozderović.

Knjige su predstavili izlagači iz Republike Srpske i Srbije. Svi su se potrudili da i brojnim akcijama privuku kupce.

Svi ostali izlagači nisu htjeli da stanu ispred kamere i podjele svoja iskustva na ovom sajmu o prodaji knjiga. Ono što su iza kamere rekli jeste da situacija nikada nije bila gora, da ljudi slabo kupuju i slabo čitaju.

Ipak ni akcije, ni brojna sniženja nisu uspjela privući čitaoce,da li zbog krize ili zbog toga što za čitanje nisu zainteresovani. One građane koje smo zatekli na štandovima su došli da samo razgledaju knjige. Primjete da su cijene niže nego u knjižarama, ali kažu da novca nemaju. Čitati vole, a najviše knjige uzimaju iz biblioteke.

Izlagači su rekli da knjige najviše kupuju gosti iz inostranstva. Najavili su i da će sajam biti otoren još sedam dana, da imaju nova izdanja knjiga, te da svako može pronaći nešto za sebe. Radno vrijeme sajma na otvorenom je od 10 do 22 časa.

(Srpskacafe.com)