Magazin 17.10.2016.

Banjalučani ušli u Teslin vremeplov

ČITANJE: 2 minute

Digitalna predstava posvećena obilježavanju 160 godina od rođenja Nikole Tesle oduševila je brojne Banjalučane, koji su na fasadi Kulturnog centra Banski dvor kroz multimedijalne projekcije imali priliku da vide djelić Teslinih dostignuća.

Prikazujući bogatu naučnu zaostavštinu Tesle kroz umjetnički projekat “Teslin vremeplov”, minulog vikenda je i u Banjaluci obilježen jubilej jednog od najvećih genija svih vremena.

Poštovaoci lika i djela Nikole Tesle imali su priliku da putem spektakularnih četiri de projekcija upoznaju velikog svjetskog naučnika srpskog porijekla i njegov doprinos čovječanstvu.

Moderna tehnologija i umjetnost, objedinjene u ovim projekcijama, privukle su i veliki broj djece, koja su aplauzom ispratila priču o Tesli i njegovim izumima.

U projekciji Tesla “sam priča” prikazana je živopisna priča, od porijekla, odrastanja, učenja, do prvih izuma. Obraćajući se publici Tesla je “s krova” Banskog dvora “govorio” o dječaku iz ličkog sela Smiljan, gdje je odrastao uz oca Milutina i majku Georginu. Pomoću zadataka koje mu je otac svakodnevno zadavao naučio je da misli, te da svaku ideju konstruisanu u mislima sprovede u djelo.

Od 17. godine počeo je ozbiljnije da se bavi pronalazaštvom. Nisu mu bili potrebni crteži, modeli ni eksperimenti, stvari je zamišljao, ne žureći ka praktičnom radu. Kako je pojašnjeno, svaki izum je konstruisao duboko u mislima, mijenjao, usavršavao, sve dok on već u mislima ne bi počeo da radi.

– Nastojanje izumitelja je u osnovi spasavanje života, bilo da ukroćuje sile, usavršava naprave ili obezbeđuje nove udobnosti i lepotu i doprinosi sigurnosti egzistencije – govorio je Tesla.

Volio je da čita, da dane provodi u šetnji s prijateljima, recitujući poeziju. Tako mu je jednog popodneva gledajući zalazak sunca sinula ideja, koju je štapom nacrtao na pijesku u parku, a šest godina kasnije tu ideju je predstavio u Američkom institutu elektroinženjera. Bio je to čuveni Teslin elektromotor.

“Teslin vremeplov” govori i o bežičnom predajniku pomoću koga se glas i lik reprodukuju širom svijeta, satelitima, elektranama i svemu onome što se nalazi oko nas, a što nam je ostavio Tesla.

Projekcije “Teslinog vremeplova” prikazane su u petak, subotu i nedjelju na zgradi Kulturnog centra Banski dvor.

Ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić rekao je da je Savez inovatora RS dao veliki doprinos obilježavanju jubileja velikog naučnika.

(Glas Srpske)