Magazin 03.06.2017.

Banjalučanin snima ”slatko-morbidan” film!

ČITANJE: 1 minuta

Filmski centar Srbije dodijelio je finansijsku pomoć mladom banjalučkom reditelju Saši Karanoviću za kratkometražni igrani film ”Noć kad je hodala”.

Nakon što je FIlmski centar Srbije pomogao film Nikole Pejakovića ”Meso” sa osam miliona dinara, nova finansijska injekcija za razvoj banjalučke “sedme umjetnosti” stigla je ponovo iz Beograda.

Mladi banjalučki student režije Saša Karanović dobio je od Filmskog centra Srbije 1.800.000 dinara (oko 30.000 KM) kao pomoć za film “Noć kad je hodala” producentske kuće “Sirius Production”.

RIječ je o njegovom diplomskom filmu, za koji je Karanović naglasio da će biti “slatko-morbidan” i razumljivo nije želio da otkrije sam sadržaj.

“Za to ćete morati da pogledate film”, rekao je uz osmijeh Karanović našem portalu.

Međutim, u obrazloženju odluke Filmskog centra Srbije navedeni su razlozi zbog kojih je Karanović dobio finansijsku pomoć.

“Ovaj scenario se izdvaja snagom vizije, originalnošću pristupa i opštom hrabrošću da ide neutabanim, pa možda i pomalo kontroverznim stazama. Kritički odnos prema sopstvenom ambijentu dobro je argumentovan i ubjedljivo, upečatljivo prikazan iz neobičnog, zanimljivo stilizovanog ugla, korišćenjem ikonografije i stilskih odlika horora, ali i fantastike u širem smislu, te groteske, ironije, parodije itd. a sve to pod okriljem snažne autorske, osobene vizije. Projekat obećava naglašenu vizuelnost i filmičnost i može da dobro komunicira ne samo sa ovdašnjim(balkanskim) gledaocem nego i sa bilo kojim svjetskim, budući da mudro koristi univerzalno utemeljen jezik, kako u smislu žanrovskih mitema tako i u pogledu zasnovanosti na antropološkim uvidima u kultove inicijacije i u srodnu društvenu simboliku”, istakli su iz Filmskog centra Srbije o Karanovićevom scenariju.

(Mondo)