Magazin 25.07.2016.

Banjalučanin Vladimir Ljevar 36 godina skuplja stare radio aparate

ČITANJE: 2 minute

Banjalučanin Vladimir Ljevar već 36 godina skuplja stare radio aparate. U kolekciji od oko 500 primjeraka najstariji radio aparat potiče iz 1918. a najmlađi iz 1950. godine.

Dio kolekcije izložio je u banjalučkom ”Cinema caffeu”, a što je još zanimljivije – većina starih „lampaša“ i dalje su u funkciji.

Nije lako jednom radijskom novinaru, zaljubljeniku u radio, da opiše pasiju neobičnog kolekcionara, koji voli da skuplja stare radio aparate. Prostor u kome se nalazi na stotine, malih i sa dušom napravljenih drvenih kutija sa zvučnicima, kao da je vremenskom zavjesom odvojen od današnjeg vremena multimedijalnosti. Upravo tako, sa pažnjom i ljubavlju se potpuno posvećuje svakom primjerku, kolekcionar Vlado Ljevar.

vladimir ljevar2

– Radio aparat je jedno čudo, u svakom smislu. To je bio prvi pravi prozor u svijet. Svaki ovaj radio-aparat možemo posmatrati kao svjedoka života jedne porodice i oni su uglavnom svoj ‘radni vijek’ odradili u jednoj porodici. Bili su svjedoci raznih događaja, a možemo samo zamisliti kakve su oni sudbine sve gledali… Najzanimljiviji mi je njihov izgled…“, priča Ljevar.

radio kolekcija

Svaki radio je posebna priča. Na jednom je nacrtana skala na mapi Evrope prije Drugog svjetskog rata. Na nekima su ucrtane samo radio stanice na dugim i srednjim talasima, pa kolutom u nekoliko okretaja prođete od Londona, preko Pariza do Moskve.

Vlado se dosta naputovao po cijeloj bivšoj Jugoslaviji više od tri decenije da bi prikupio jedinstvenu kolekciju. Najviše ih je nabavljao u Beogradu, Pančevu te Zagrebu. Danas ih je sve manje, a sve teže ih je i dobaviti zbog silnih granica.

radio kolekcija2

Najstariji radio, u Vladinom vlasništvu a ujedno i potpuno ispravan potiče iz 1918. godine. Većina ih je napravljena prije 1950. godine. Neke marke postoje i danas, a za neke mnogi i ne znaju da su postojale.

“Ljubav prema radiju nastala još u djetinjstvu”

– Pola firmi koje su proizvele ove aparate više ne postoje, niti je iko čuo za njih, za firmu Ingelen npr., za firmu Hornifon, a to su bile sve najjače firme do 2. svjetskog rata – priča Vlado.

Ljubav prema radiju nastala je još u djetinjstvu. Vlado priča da i dalje ne odustaje da nabavi još koji primjerak. Za sada ne zna kakva će biti daljnja sudbina ove zaista jedinstvene kolekcije.

(RSE)