Vijesti 14.04.2016.

Banjalučanka Jelica Rastoka najbolja u istoriji Ekonomskog fakulteta

ČITANJE: 3 minute
Jelica Rastoka iz Banjaluke najbolji je student Ekonomskog fakulteta banjalučkog Univerziteta, a ako nastavi ovakvim tempom, “prijeti” da postane i prvi student koji će ovaj fakultet završiti sa svim desetkama u indeksu.

Student je treće godine i u njen indeks profesori su do sada nanizali 16 desetki, a uporedo “pokorava” i Bečki univerzitet, gdje je odmah položila sve ispite iz zimskog semestra. Autor je mnogobrojnih naučnih radova iz oblasti ekonomije, za koje je više puta nagrađivana.

Ova uspješna dvadesetjednogodišnjakinja dobitnik je i brojnih nagrada na opštinskim, regionalnim i republičkim takmičenjima iz matematike, fizike i srpskog jezika, na kojima je bila redovan učesnik tokom osnovne i srednje škole. Njen rad prepoznali su i vrednovali mnogi, a nedavno je postala i stipendista Fonda “Dr Milan Jelić”.

Svaki ispit je položila iz prvog puta, i za sebe kaže da nije od onih studenata koji jure prosjek.

– Najniža ocjena koju sam dobila jeste jedna trojka u srednjoj školi jer mi je bilo loše i nisam bila u stanju da uradim zadatak iz informatike do kraja. Tu trojku još nisam prežalila, a četvorke mogu nabrojati na prste – kroz smijeh kaže Rastoka.

Bila je đak generacije u osnovnoj i srednjoj školi, te dobitnik Svetosavske nagrade za najboljeg učenika.

Za svoj uspjeh “krivi” majku, koja ju je od ranog uzrasta podsticala na brojne aktivnosti. Sa tri godine ju je upisala na kurs engleskog jezika, balet i plivanje. Od tada je naučila šta znači organizovati se i isplanirati vrijeme.

Ispostavilo se da joj dobra organizacija najviše pomaže na fakultetu jer zbog mnoštva obaveza ne može svaki dan da uči određen broj sati.

– Sve planiram precizno i u minut. Dan ne dijelim na jutro, podne i veče, već na 24 sata u okviru kojih moram da završim sve obaveze, a spavam kad i koliko stignem – govori Rastoka.

Priča da za ispite ne uči mnogo, ali uči efikasno.

Najveći problem, ali i prednost joj predstavlja “znatiželja”, pa tokom učenja često “zapne” za nešto interesantno i tako usvoji mnogo više znanja nego što joj je potrebno.

– Dok učim obavezno slušam klasičnu i pravoslavnu, duhovu muziku. Nikada ne posežem za knjigom ako se loše osjećam zdravstveno, jer je to teror nad organizmom. Redovno prisustvujem vježbama i predavanjima, a imam i neke male “cake”, ali želim da ostanu tajna – kazuje Jelica.

Od prošle jeseni ponosni je vlasnik indeksa Bečkog univerziteta. Na dodatne studije u inostranstvu se odlučila zbog dobrih referenci i velike primjene naučenog u praksi. Veliko interesovanje gaji prema menadžmentu, marketingu i preduzetništvu. Već ima ponude za posao, a sebe u budućnosti vidi kao asistenta i profesora na fakultetu.

– Već sa deset godina sam znala da ću biti ekonomista jer su mi roditelji završili ekonomiju i usadili ljubav prema brojevima. Mom ocu je ekonomija način života i on me podučio da je ona srž svih zbivanja, državne organizacije i funkcionisanja društvenog sistema. Nešto kao krvotok u organizmu – sam za sebe nema nikakvu svrhu, ali bez njega ostatak tijela ne funkcioniše – rekla je Rastoka i precizirala da nakon završenog fakulteta svoje znanje želi da ulaži u napredak i razvoj Republike Srpske.

– Volim ovu zemlju jer je prelijepa za življenje. Inostranstvo gledam kao opciju za stručno usavršavanje ili nekoliko godina života. U inostranstvu je lakše sagraditi karijeru, ali ovdje je veći izazov – kategorična je Rastoka.

Perfekcionista

Jelica Rastoka priča da visok prosjek nije posljedica  natprosječne pameti, već isključivo rada, predanosti i marljivosti.

– Poznajem mnogo izuzetno pametnih ljudi koji jednostavno nisu zainteresovani za visoke ocjene, a opet i onih koji imaju visoke ocjene, a nisu naročito pametni. U mom slučaju prosjek 10.00 je posljedica moje opsjednutosti perfekcionizmom – kaže Rastoka.

(Glas)