Magazin 07.03.2016.

Banjalučanka Miladina Grujić: Model koji razbija stereotipe

ČITANJE: 4 minute
miladina_cover
Miladina Grujić, mladi banjalučki model i DJ, nastoji kao androgeni model razbiti sve stereotipe o različitostima, a kada se pojavila na otvaranju jedne muške modne kolekcije, pokazala je da modeli ne moraju imati rodne karakteristike.

Pored toga, ona je student druge godine novinarstva i multimedije, a zanimljivo je da snima i parodije na komercijalnu muziku.

Ova mlada Banjalučanka ispričala nam je kako je u sve ove aktivnosti uplivala spontano, a suština svega je sama umjetnost, koja je utkana u sve čime se ona trenutno bavi.

– Ne bih za sebe rekla da sam profesinalni model, više radim za potrebe snimanja Marka Fehera, koji je vrhunski dizajner i u svakom njegovom komadu odjeće se pronalazim. Zapravo, sve je i počelo s njim, kada me slučajno sreo u jednom kafiću i pitao da li želim da se slikam za njegovu kolekciju- priča nam Miladina.

Ona je dosad učestvovala na više revija, a na Fashion Weeku u Sarajevu je otvorila i reviju muške kolekcije.

Ističe da više radi fotografisanje, a nedavno je radila photoshooting kolekcije dizajnera Marka Fehera, koja će se pojaviti u jednom britanskom magazinu.

O Feheru, talentovanom modnom dizajneru, smo već pisali, a  poseban uspjeh je što će se predstaviti na prestižnom London Fashion Weeku.

– Volim odjeću, modu i sve što je drugačije, obožavam modne dodatke koji su neobični, iako je na našim prostorima takav stil još nepoznat. Trudim se da promovišem tu osobenost i da budem to što jesam. Moj cilj je borba protiv klasičnih stereotipa i protiv etiketiranja- ističe Miladina.

miladina

Kao ženski DJ počela je raditi 2012. godine, s najboljom prijateljicom Majom Kiuk.

– Obje smo išle u muzičku školu, Miladina je svirala gitaru, a ja klavir, tako da smo imale afiniteta prema muzici. S poslom nas je upoznala zajednička prijateljica, koja je vrhunski DJ. Tako smo počele raditi prvo u Banjaluci, zatim smo nastupile na feminističkom festivalu u Sarajevu, a sada nastupamo svuda- kaže Maja Kiuk.

Ove djevojke kažu da su prevashovdno imale za cilj pokrenuti andergraund scenu. Plan im je da se predstave i u Beču te da stvaraju autorsku muziku. Miladina je za studij odabrala novinarstvo i multimediju, a cilj joj je da jednog dana bude novinarka koja će promovisati mlade talete.

– Voljela bih da mogu pomoći pri afirmaciji mladih umjetnika, bez obzira na to čime se bave, jer smo okurženi s toliko talenovane omladine, koja je potpuno anonimna. Oni su nažalost negdje iza sjenke klasične komercijalne scene, za koju volim da snimam šaljive klipove- ističe Miladina.

Ona razmišlja da uz pomoć kreativnih prijatelja napravi jedan projekat kojim bi se promovisali mladi.

– Želimo okupiti hrpu mladih ljudi, bez obzira na to kojom se umjetnošću bave i da se svako pokaže u svojoj branši, bez ikakvog straha. Bila bi to, kako volim reći, prostorija puna umjetnosti, gdje bismo sabrali apsolutno sve umjetnike i napravili jedan divan projekat objedinivši sve to u jednom prostoru- priča Miladina.

Ona i Maja u aprilu planiraju otvoriti autorsku izložbu fotografija, u kojoj bi obje bile i modeli i fotografi, a cilj im je razbiti sterotipe o različitosti i izboriti se s etiketiranjem na osnovu spoljašnjeg izgleda.

– Ono što je najvažnije je to da imamo punu podršku divnih ljudi kojima smo okružene. Naravno, uvijek ima onih koji nas čudno gledaju, onih koji nas unaprijed osuđuju, bez obzira na to što nas i ne upoznaju, ali nastojimo istrajati i promijeniti svijest ljudi. Kod nas to ide  teže, ali važno je da se barem malo nazire pomak- ističu ove mlade umjetnice.

Iako ima samo 21 godinu, Miladina Grujić ispred sebe je stavila mnogo ciljeva, a jedan od njih je i da postane glumica, jer kako tvrdi nema apsolutno nikakav strah od kamere.

Dodaje da bi voljela izgraditi i sopstveni brend odjeće ili nakita, a nada se da će jednog dana živjeti u Berlinu, koji je, kako dodaje, savršeno mjesto za život.

Androgenost u modi

Androgenost u modi nije novija pojava, ali je s pojavom Andreja Pejića, modela iz Tuzle sa svjetskom karijerom, ovaj vizuelni oblik modnog izražavanja postao sve više tražen od strane dizajnera.

Mnogi su poželjeli fabulu svoje kolekcije prenijeti na androgeni model, koji će cjelokupnu ideju futuristički uobličiti.

Mnogi smatraju da je androgenost na scenu ušetala sa slavnim Dejvidom Bouvijem, kada je predstavio lik svog alter ega, Ziggyja Stardusta, imidž kakav se nije mogao povezati ni sa jednim imidžom dotadašnjeg glam rokera.

(Nezavisne novine)