Magazin 15.09.2016.

Banjalučanka na studentskoj razmjeni: Španske doktore časte bombonima, nisam vidjela „koverte“

ČITANJE: 2 minute

Poslije mjesec dana studentske prakse na Pirinejskom poluostrvu, Vanja Nežić (24), studentkinja pete godine Medicinskog fakulteta u Banjaluci kaže da je mnogo naučila iz oblasti plastične hirurgije, čime namjerava da se bavi nakon diplomiranja.

Vanja je u Španiju otišla zahvaljujući programu Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata medicine Republike Srpske i prezadovoljna je stečenim iskustvom na odjeljenju plastične hirurgije u Klinici „Dr Josep Trueta“ u Đironi.

– Prisustvovala sam i asistirala mnogim operacijama, a španski doktori su mi dopustili i da izvedem neke jednostavnije hirurške zahvate. Naučila sam dosta novih tehnika u plastičnoj hirurgiji koje se kod nas ne primjenjuju – ističe Nežićeva.

Ona za SrpskaCafe otkriva da i španski doktori primaju milošte i poklone poput domaćih „bijelih mantila“. Vidjela je kako ih pacijenti, zbog uspješne operacije, čašćavaju ogromnim kesama gumenih bombona i donose zahvalnice. Međutim, čuvene i kod nas gotovo svakidašnje „koverte“, kako kaže, nije vidjela…

vanja-njezic2

Uz to, ona ističe da je posao ljekara u Španiji mnogo jednostavniji, opušteniji i manje stresan nego u Srpskoj.

– U prosjeku rade šest do osam sati, a mišljenje mlađih doktora i specijalizanata se uvažava jednako kao i ono starijih kolega. Naravno, plate su im znatno više – kaže naša sagovornica, koja je boravak u Španiji iskoristila i da usavrši znanje engleskog i španskog jezika.

Inače, u Vanjinoj grupi bilo je osam studenata iz Portugala, Hrvatske, Italije, Makedonije i Kine.

– Svi smo bili posebni, ali najviše se isticao momak iz Kine zbog specifičnog načina života. Ipak, odlično smo se slagali, a španski studenti su nas primili, dočekali i ugostili na najbolji način. Pokazali su nam sve ljepote i čari Đirone i Katalonije. Obišli smo skoro čitavu Kosta Bravu, vidjeli prelijepa mjesta i predivne plaže – nabraja ova djevojka.

Nežićeva ocjenjuje da Španci nisu robovi vremena. Iako zarađuju više od nas, nastoje da žive skromno, ali punim plućima.

vanja-njezic3

– Mislim da su najveći hedonisti od svih naroda Evrope. U tom smislu, koriste svaki trenutak i imaju bogat socijalni život. Upravo zbog toga i jesu tako dragi i prijatni. Ne opterećuju se i ne pokazuju status kupovinom skupocjenih stvari – otkriva Vanja.

Ona kaže da su Španci prijatan, gostoprimljiv i veseo narod, koji svoj temperament pokazuje i kroz muziku, kulturu i običaje.

– Oduševili su me klima, predivni krajolici, plaže i more, muzika, plesovi, preukusna hrana i, naravno, neizbježna sangria – kaže Nežićeva.

Ova Banjalučanka kaže da su stanovnici Španije više-manje upućeni u prilike na Balkanu, Srbiji i Hrvatskoj. S druge strane, slabo znaju o BiH, a o Srpskoj ništa.

(srpskacafe.com)