Magazin 23.08.2016.

Banjalučanka oduševila Ruse: Pjevala na liturgiji i sklapala kalašnjikov

ČITANJE: 2 minute

Za 10 mjeseci boravka u 9 ruskih gradova Aleksandra Šobot (17) je naučila ruski jezik, pjevala u horu i pohađala kurs bezbjednosti, a Ruse učila srpske pjesme.

Aleksandra je preko programa razmjene učenika „AFS“ prošle godine, u avgustu otputovala u Rusiju. Živjela je kod ruske porodice i išla u njihovu školu, a u Banjaluku se, prije nekoliko dana, vratila puna utisaka.

– Živjela sam u Danilovu, malom gradu jaroslavske oblasti, u divnoj četvoročlanoj porodici. Prihvatili su me kao da sam njihovo dijete i tako ovo putovanje učinili još bogatijim – ispričala je Aleksandra.

Gimnazijalka iz naselja Nova Varoš veliki je zaljubljenik u Rusiju i pravoslavnu crkvu, a u programu razmjene učenika vidjela je odličnu priliku da posjeti zemlju iz snova. Osim škole i svakodnevnih obaveza, Aleksandra se uključila i u hor izvorne muzike, te učila svoje domaćine da pjevaju srpske pjesme.

– Dirigentica se zaljubila u srpske izvorne pjesme tako da je na svim koncertima srpska izvorna pjesma bila obavezna. Sa njima sam imala mnogo koncerata, uživala noseći narodnu nošnju, a kasnije me sveštenik pozvao da pjevam na liturgijama zajedno sa mojom dirigenticom – kaže ona.

Aleksanda je u Rusiji spojila nespojivo, pa je poslije hora učestvovala i u času za mjere bezbjednosti, gdje je sastavljala i rastavljala kalašnjikov, te i tu bila jedna od najboljih. Po svemu sudeći, Aleksandrimo oduševljene Rusima bilo je obostrano.

– Svi su me prihvatili, a meni je bilo zanimljivo da im pričam na srpskom. I u školi su me profesori hvalili, jer sam bila vrijedna, trudila da što prije savladam jezičke prepreke i da iz svih predmeta radim po nešto – kaže ona.

Rekord za gas masku

U svojoj novoj školi Aleksanda je vježbala stavljanje gas maske, pa čak i pobedila na takmičenju u ovoj neobičnoj disciplini.

– Masku smo trebali staviti za šest sekundi, nekim čudom stavila sam ja za tri sekunde i bila najbrža u razredu. Iznenadila sam i sebe i druge – kaže Aleksandra.

Oduševljene vojnom paradom

U predivnom sjećanju ostaće joj vojna parada u Moskvi, održana 9. maja.

– Nisam mogla doći na ceremoniju na Crvenom trgu, ali dovoljno mi je bilo vidjeti vojne avione i družiti se sa odlikovanim veteranima. Zadivljujući je njihov patriotizam, gdje i dijete od pet godina zna gdje i kako joj se pradeda borio – kaže Aleksandra.

Gradovi

Aleksanda je posjetila Moskvu, Soči, Sankt Peterburg, Nižnji Novgord, Kostromu, Ribinsk , Jaroslav, Danilov i Ljubim.

(EuroBlic)