Magazin 25.05.2016.

Banjalučanka Tijana Babić odlazi na matematičku olimpijadu u Hongkong

ČITANJE: 3 minute

Da Srpska ima izuzetne matematičare još jednom je pokazala ova talentovana Gimnazijalka koja na Svjetsku matematičku olimpijadu odlazi kao četvrtoplasirana iz BiH. Ona se za plasman borila u Visokom zajedno sa još 40 svojih vršnjaka.

– Imali smo šest zanimljivih idejnih zadataka, mnogo ljepših nego prethodnih godina. Volim takve zadatke jer matematika nije samo računica, već i način razmišljanja, logički pristup rješavanju problema – opisuje Babićeva svoju ljubav prema ovoj nauci.

Dodaje da je zadovoljna plasmanom i da će dati sve od sebe da osvoji medalju u Aziji. Kaže da još nije počela sa priprema jer ima mnogo školskih obaveza, ali da joj je najdraža oblast kombinatorika, te da takve zadatke priželjkuje u Kini.

– Nedavno sam se takmičila na Balkanijadi u Albaniji, zbog čega sam odsustvovala iz škole pa sam propustila mnogo gradiva. Čim sve nadoknadim krećem sa pripremama za olimpijadu – priča Babićeva.

Ova gimnazijalka često je pobjeđivala na školskim takmičenjima. Ponosna je vlasnica zlatne medalje koju je osvojila krajem prošle godine na evropskom matematičkom kupu, a ove godine srebro u Rumuniji na ženskom matematičkom kupu.

Smatra da je talenat naslijedila od roditelja, a rame uz rame s njom po rješavanju zadataka stoji njena starija sestra Milica, takođe osvajač brojnih matematičkih medalja.

– Kod matematike nije presudan talenat već vježbanje, a ja volim igru brojevima pa vježbam kad god imam slobodnog vremena. Mnoge zadatke pronalazim na internetu i tako provjeravam svoje znanje. Ponekad odlazim na kampove gdje sa svojim vršnjacima rješavam matematičke zavrzlame – ispričala je Babićeva.

Put do medalja nije nimalo lak. Nezadovoljstvo tretmanom nadležnih institucija ostavilo je, kako kaže, gorak ukus. Ona se požalila da je prilikom odlaska na Balkanijadu u Albaniju početkom maja ove godine morala sama da snosi troškove puta iako su joj u Ministarstvu prosvjete i kulture RS obećali dati 200 maraka. Međutim, to je nije obeshrabrilo da vrijedno vježba kako bi se izborila za učešće i na drugim takmičenjima.

Kao vođa domaće ekipe u Kinu će ići asistent Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Jelena Radović, koja je inače kao srednjoškolac nastupala na brojnim matematičkim takmičenjima i osvajala priznanja.

– Veoma sam uzbuđena zbog odlaska u Honkong, jer velika je odgovornost braniti radove čitave ekipe i nadam se da ću to odraditi što je najbolje moguće – rekla je Radovićeva.

Ona je istakla da je Babićeva izuzetno dobar matematičar, te da joj je i prošle godine malo nedostajalo da izbori mjesto za olimpijadu.

Zlatna matematičarka iz Banjaluke putovaće u Aziju sa još petoro srednjoškolaca iz Sarajeva. Zajedno s njom idu Zlatko Salko Lagumdžija, Neira Kurtović, Adisa Bolić, Emin Mrkonja i Amar Kurić.

Finansiranje odlaska

Finansijski problemi koji su prošle godine pratili odlazak na olimpijadu u Tajland ove godine će izostati.

– Već su me zvali iz Pedagoškog zavoda RS i rekli da ove godine neće biti problema u vezi sa plaćanjem avionskih karata kao lani. Čak postoji mogućnost da dobijemo novac za organizovanje pripremne nastave od pet dana u Istočnom Sarajevu, gdje ćemo pozvati cijelu ekipu i vježbati s njima zadatke sa prethodnih olimpijada – rekao je predsjednik Društva matematičara RS Vidan Govedarica.

Predstavnici BiH na takmičenju u Hongkongu

– Tijana Babić

– Salko Lagumdžija

– Neira Kurtović

– Adisa Bolić

– Emin Mrkonja

– Amar Kurić

(Glas)