Magazin 20.07.2016.

”Banjalučanke” nanizale horske titule

ČITANJE: 2 minute

Ženski kamerni hor “Banjalučanke” bez sumnje je jedan od najvećih brendova grada na Vrbasu. Ovaj hor sljedeće godine slaviće jubilarni 40. rođendan, a do tada 27 djevojaka čudesnog glasa ne prestaju da nižu uspjehe – tako su osvojile dva uzastopna zlata na svjetskim horskim olimpijadama.

– “Banjalučanke” su na ovom prestižnom takmičenju bile jedini predstavnik Republike Srpske i učvrstile su mjesto na zvaničnoj rang-listi 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije “Musika Mundi”. Olimpijada je okupila više stotina horova iz 73 države. Nastupili smo u zdanju čuvenog Zimskog teatra, a ocijenjivao nas je žiri sastavljen od stručnjaka iz Rusije, Finske, Argentine, Kine, Filipina, Turske i Južnoafričke Republike – rekao je kompozitor i dirigent Mladen Matović.

Banjalučanke su se na Olimpijadu plasirale direktno nakon što su prethodno osvojile zlatnu medalju na Evropskom horskom prvenstvu u Magdeburgu prošle godine.

– Ovo je naše četvrto uzastopno učešće na ovakvom takmičenju i nakon dva olimpijska srebra u Kini i SAD, uspjeli smo i dva puta zaredom da osvojimo olimpijsko zlato – prvo u Rigi, a sada evo i u Sočiju – napomenuo je Matović.

Kamerni hor “Banjalučanke” čine mahom srednjoškolke i studentkinje, ali tu je i nekoliko iskusnijih dama koje su, kako navodi Matović, “srce i duša” hora.

Jedna od njih je prvi sopran Jelena Dobrota, koja je u ovom sastavu više od pola života, punih 16 godina. Jelena, inače zaposlena u Upravi za indirektno oporezivanje, kaže da uspješno balansira između svakodnevnog posla i proba hora, koje ne propušta “ni za živu glavu”.

– Kada nešto volite, onda jednostavno izmislite vrijeme koje ćete tome posvetiti. Radi se puno, ali probe su uglavnom uveče, tako da mi se obaveze ne podudaraju. Izrazito sam ponosna na svoje koleginice iz hora i našeg kompozitora Mladena Matovića, jer smo dali sve od sebe da zablistamo na minulom takmičenju. Pjevalo se i po tri sata dnevno pred odlazak – priča za “Novosti” Jelena Dobrota (31).

Gala koncert na Kastelu

– U proteklih osam godina ostvarili smo i najznačajnije rezultate u istoriji hora osvojivši zlatne medalje u Lincu, Amsterdamu, Veneciji, Budimpešti, Barseloni i Magdeburgu – kaže Matović.

Sada slijedi odmor, a već od septembra počinju probe, nova sezona i priprema novog repertoara. Sve će biti usmjereno ka pripremi jubileja – 40 godina hora u okviru kojeg namjeravaju da upriliče gala koncert na tvrđavi Kastel, objave monografiju i snime dokumentarni film o ansamblu.

(novosti.rs)