Magazin 12.07.2016.

„Banjalučanke“ osvojile zlato u Sočiju

ČITANJE: 1 minuta

Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ je osvojo zlatnu medalju na Svjetskoj horskoj olimpijadi u Sočiju, u Rusiji.

– ‘Banjalučanke’, koje su na ovom prestižnom takmičenju bile kao jedini predstavnik Republike Srpske, su na ovaj način učvrstile mjesto na zvaničnoj rang listi 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije „Musica Mundi“ – rekao je kompozitor i dirigent Mladen Matović.

– Olimpijada je okupila više stotina horova iz 73 države. Nastupili smo u veličanstvenom zdanju čuvenog Zimskog teatra, a ocijenjivao nas je žiri sastavljen od stručnjaka za horsku muziku iz Rusije, Finske, Argentine, Kine, Filipina, Turske i Južnoafričke Republike – objašnjava Matović.

Zahvaljujući prethodno osvojenoj zlatnoj medalji na Evropskom horskom prvenstvu u Magdeburgu prošle godine, „Banalučanke“ su, dodaje on, ispunile olimpijsku normu i direktno se kvalifikovale na Svjetsku horsku Olimpijadu u Sočiju.

– Ovo je naše četvrto uzastopno učešće na ovakvom takmičenju i nakon dva olimpijska srebra u Kini i SAD, uspjeli smo i dva puta zaredom da osvojimo olimpijsko zlato – prvo u Rigi, a sada evo i u Sočiju – naveo je Matović.

Najbolji rezultati u istoriji hora

– U proteklih osam godina ostvarili smo i najznačajnije rezultate u istoriji našeg hora osvojivši zlatne medalje na međunarodnim horskim takmičenjima u Lincu, Amsterdamu, Veneciji, Budimpešti, Barseloni i Magdeburgu – rekao je Mladen Matović.

(blic.rs)