Magazin 01.08.2016.

Banjalučka filharmonija i dalje čeka obećan novac

ČITANJE: 2 minute

Naredni koncerti Banjalučke filharmonije (BLF) zavise od toga da li će im Ministarstvo prosvjete i kulture RS isplatiti novac koji duguju.

Iako je ljetna pauza, dinamika nastupa orkestra, prema riječima Ivana Otaševića, direktora BLF, uveliko zavisi i od njihovog budžeta, koji već dugo „osjeća posljedice ekonomske krize“.

– Od Ministarstva prosvjete i kulture RS još nismo dobili 8.000 KM, koji su nam odobreni još na prošlogodišnjem konkursu, a održali smo planirane koncerte. To znači da muzičari iz orkestra još uvijek čekaju svoje honorare. Ovom prilikom želim da im se zahvalim na strpljenju. U Republici Srpskoj ima mnogo talentovanih mladih umjetnika. Nama nikada nije bio problem da držimo kvalitetne koncerte, a posljednjih godina možemo da se pohvalimo odličnom izvedbom. Naš napredak je evidentan. U potpunosti smo opravdali svoje postojanje – ističe Otašević.

Međutim, za dalji rad BLF je, smatra on, neophodna redovna isplata sredstava sa konkursa.

– Funkcionišemo kao tim, ekipa, kojoj je kontinuitet neophodan. To podrazumijeva redovno zajedničko muziciranje i održavanje koncerata. Bez novca ne možemo ništa, a činjenica je da finansiranje nije na nivou koji može da nam obezbjedi kontinuitet. Nažalost, uvijek ispada kao u pjesmi Đorđa Balaševića „Bolje smo svirali nego što smo bili plaćeni“. Apelujem na resorno Ministarstvo – opet svjestan teške ekonomske situacije – sa porukom da je kultura ogledalo jedne nacije i društva, a da BLF zauzima značajno mjesto u njegovanju i izvođenju umjetničke muzike u RS. Još držimo do cilja koji smo zacrtali prilikom našeg osnivanja: treba obezbjediti da BLF bude na budžetu Srpske, te da mladi umjetnici iz RS dobiju zaposlenje – istakao je Otašević.

Koncerti u oktobru

Naredni koncert BLF, u Banjaluci i Gradiški, imaćemo u oktobru. Očekujemo gostovanje renomiranog pijaniste iz Italije, a tom prilikom biće održan i masterklas. Ovaj projekat će biti realizovan od novca koji smo dobili na Konkursu Grada Banjaluke i uz pomoć sponzora i donatora, rekao je Ivan Otašević.

(Blic)