Magazin 21.09.2016.

Banjalučke kulturne institucije otvorile svoja vrata u okviru Noći istraživača 2016

ČITANJE: 2 minute

Petu godinu za redom u Banjaluci se obilježava već prepoznatljiva najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska Noć istraživača 2016”.

Ove godine manifestacija će biti realizovana pod sloganom “Otkrijte nepoznato”, u petak, 30. septembra, sa početkom u 17 časova na nekoliko različitih lokacija.

Svi sadržaji su besplatni.

O važnosti ove manifestacije govori i činjenica da su vrata ovogodišnjoj Noći istraživača otvorile su sve važne banjalučke kulturne institucije. Tako će posjetioci ovogodišnje manifestacije u Banjaluci u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS imati priliku posjetiti vođenje kroz postavku Izložbe Muzeja Nikole Tesle iz Beograda “160 godina od rođenja Nikole Tesle”;

Muzej savremene umjetnosti RS pripremio je vođenje kroz izložbu “Fragmenti vremena” – istraživački pristup savremenoj fotografiji”, te će u njihovim prostorijama biti postavka popularnog Mobilnog planetarijuma koji će nam predstaviti gosti iz Astronomskog društva Ruđer Bošković iz Beograda; Muzej RS će nas dočekati sa izložbom “Doba viteštva – oružje i oklopi srednjovjekovnih ratnika”, Dječije pozorište RS će nas dočekati jedinstvenom izložbom “Muzeja lutaka”, a Narodno pozorište RS će obezijediti ulaznice za najuspješnije učesnike potrage za blagom u okviru manifestacije

Ljubitelji nauke, umjetnosti i otkrivanja nepoznatog će uživati u Banjaluci tokom petka, 30. septembra, jer će se širi centar grada pretvoriti u pravu riznicu znanja i nauke.

Svečana ceremonija i centralni dio manifestacije će biti održan u banjalučkom Domu omladine, a ne propustite posjetiti ni Univerzitet za poslovne studije gdje vas očekuju prave naučne poslastice, te banjalučku Tehničku školu čiji profesori i učenici će vas oduševiti svojim znanjem i veoma korisnim i aktuelnim radionicima i simulacijama koje su za vas pripremili.

Noć istraživača može biti razlog za nešto drugačiji izlazak u petak veče, a dobrodošli su svi – i veliki i mali posjetioci!