Magazin 20.05.2016.

Banjalučki bijenali 2016: Hrabri nastupi mladih muzičara

ČITANJE: 4 minute

 

Ovog proljeća četvrtak u Banjaluci probudio je zvuk klavira, ispred Banskog dvora ponosni roditelji i profesori, ohrabrivali su mlade takmičare da na sceni daju svoj maksimum.

Više od 250 učesnika, učenika muzičkih škola i akademija iz RS, BiH, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bugarske doputovalo je u Banjaluku na ovaj značajan događaj čiji je organizator Muzička škola “Vlado Milošević” iz Banjaluke.

Prvog takmičarskog dana, učenici osnovnih škola predstavljali su se u vijećnici, dok su srednjoškolci i studenti imali čast da sviraju u predivnoj, akustičnoj koncertnoj dvorani ove kulturne institucije. Na balkonu dvorane sve do nedjelje, kada će se znati ko su najbolji, sjedjeće žiri, udaljen od takmičara dovoljno, da bar malo umanji uznemirenost. Velika imena klasične scene, vođeni svojim znanjem i iskustvom, procijeniće čiji talenat na najljepši način prolazi kroz srce do prstiju i čija tehnika zaslužuju nagrade. Sudbina starije grupe je u rukama pijanista Rite Kinka iz Novog Sada, Đorđa Stanetija iz Zagreba, Aleksandra Serdara iz Beograda i Arsena Čarkića iz Banjaluke.

Članovi žirija su istakli da su u većini slučajeva njihova mišljenja usaglašena i da su blagonakloni učesnicima.

– Svi muzičari govore da ne vole takmičenja, jer je teško brojkama ocjenjivati individualnost, ali nažalost to je nužno za one kojima će to biti profesija – kazao je Staneti i dodao da  će se voditi apsolutnim kriterijima, te da su najvažnije stvari razumijevanje muzike, izražajnost i školovanost.

Vodiće se, nadovezao se Čarkić  kombinacijom, gdje je na jednoj strani inspiracija, instinkt, nadarenost, osjećaj za umjetnost, a na drugoj činjenica koliko umjetnik vlada zanatom.

– Savršen spoj ove dvije stavke dao bi savršeno izvođenje, savršenu sliku. Generalno to su osnove, ali vodimo računa i o različitim uzrastima, što su kandidati stariji više pažnje obraćamo na to kako vladaju instrumentom, kakav im je stil – istakao je Čarkić.

Iz Novog Sada, mjesto člana žirija zauzela je i cijenjena pijanistica Rita Kinka, koja je naglasila da je jedna ovakva manifestacija značajna zbog toga što podiže nivo muziciranja u jednom gradu.

– Deca imaju mogućnost da vide i kolege iz drugih sredina i mogu da se izmere sa njima i vide gde im je mesto. Ovo je sjajna prilika i da dobiju nove impulse i za vežbanje i za bavljenje sa ovim lepim poslom. Trudićemo se da budemo maksimalno blagonakloni, ali neko mora da dobije prvu nagradu a neko pohvalu. Mi u žiriju se lepo slažemo, nismo strogi, jer znamo šta znači doći na takmičenje, svi smo prošli kroz to razdoblje u svojim životima i znamo da to nije jednostavno – ispričala je Kinka.

Da su takmičenja izuzetno značajna za svakog mladog čovjeka koji se bavi muzikom, smatra i pijanista iz Beograda, Aleksandar Serdar i objašnjava da je ovo odlična prilika da se pokaže trenutno profesionalno stanje pijanista.

– Sa druge strane to je jedna posebna priprema, mentalna, emotivna koja je od izuzetnog značaja u razvoju svakog mladog čoveka – zaključio je on.

Poslije silaska sa scene, o svojim utiscima govorila je i takmičarka iz Bihaća, Arijana Đocaj koja je prvi razred srednje škole, koja se od februara premala za ovo takmičenje.

– Ovo je moje prvo veliko takmičenje. Svirala sam patetičnu sonatu od Betovena i dvije Šopenove etide. Drago mi je što sam u Banjaluci. Konkurencija je zaista velika – kazala je Arijana.

Koncert žirija

Manifestacija “Banjalučki bijenali 2016” otvorena je izuzetnim koncertom Serdara, Stanetija i Kinke u srijedu uveče u Bansom dvoru Kulturom centru. Publika je uživala u virtuoznom izvođenju Šopena, Lista, Betovena.

– Kao svaki početak nekog velikog takmičenja uvod je takođe jako bitan. Bila je jako lepa atmosfera i bilo je lepo videti ta mlada lica u publici kojima  smo se mi predstavili kao članovi žirija, a oni će se nama sve do nedjelje predstavljati u okviru takmičenja – kazala je  Rita Kinka.

Žiri mlađe kategorije

Ništa manje značajan nije ni žiri koji ocjenjuje nastupe učenika osnovnih škola. Sačinjen je takođe od značajnih pedagoga i pijanista, među kojima su Zlata Maleš i Dragomir Bratić iz Beograda, Planinka Jurišić-Atić iz Slovenije i Snježana Popović-Vuleta iz Banjaluke.

(Glas)