Magazin 18.07.2016.

Banjalučki festivali: Tvoja podrška je važna!

ČITANJE: 4 minute

Banjaluka će u narednih dvadesetak dana ugostiti dva muzička festivala – Demofest počinje za koji dan, a Nektar FreshWave festival počinje 4. avgusta i traje, kao i Demofest – tri dana.

Oba festivala biće održana na tvrđavi Kastel, a bez obzira na pojedinačne muzičke ukuse – morate priznati da je lista izvođača zaista bogata.

U okviru takmičarskog programa Demofesta slušaćemo demo bendove iz cijelog regiona, koji se bore za neku od vrijednih nagrada. Festival je, u suštini, posvećen njima, ali revijalni program je ono što vas, ako nemate svoj bend – više zanima. A u revijalnom programu nekoliko istinski sjajnih stvari – kao prvo, slušaćemo Kolju i Grobovlasnike u svom gradu. Ovo je možda i najiščekivaniji koncert ove godine, iako na listi ima mnogo većih “faca”. Jer Kolja je naš. I nije što je naš, nego je odličan. I zaista ga rijetko imamo priliku čuti. Odmah iza njih su Đuro i njegova Bombaj štampa, ekipa koja u Banjaluci nije nastupala preko 25 godina. A Đuro je institucija, vjerovatno i jedna od najvoljenijih i najomiljenijih osoba u bivšoj nam državi. Tu su i Mile Kekin i njegovo Hladno pivo, koje smo slušali nebrojeno puta do sada, i slušaćemo ih još toliko, s jednakim oduševljenjem. Ko je bio – zna zašto, ko nije, neka dođe. Saznaće poslije treće pjesme.

Sisters of Mercy i Mando Diao su apsolutni “must see”, čak i ako nemate pojma ko su, čak i ako imate pojma, ali vam se ne dopadaju. Jer, riječ je o zaista dobrim muzičarima. Jedan od ključnih kvaliteta Demofesta, kada već pričamo o tome, je što obrazuje publiku, pružajući im priliku da čuju i vide nešto novo, aktuelno i drugačije. Bendove koji prije nisu bili, bendove koje nismo nebrojeno puta gledali na različitim mjestima. Naša apsolutna preporuka za vašu pažnju je da obavezno poslušate Dub Pistols. Riječ je višestruko talentovanim ljudima čiji je autorski pečat izuzetno jak, prepoznatljiv, toliko da vam je jasno da se radi o ljudima koji istinski vjeruju u svoj posao.

I ne zaboravite na prateći festivalski sadržaj. Ima svašta, svako od vas će lako da pronađe bar jednu stvar koja mu se dopada. Naša preporuka je – izložba fotografija Bojana Vasiljevića, koja nosi naziv „Total Experience“ i koja će biti otvorena samo tri dana, dok traje festival.

Prvi četvrtak u avgustu rezervisan je za početak proslave petog rođendana Nektar FreshWave festivala. Na tvrđavi Kastel, ali i još nekoliko festivalskih lokacija, u okviru ovog festivala nastupiće oko 50 DJ-eva i producenata iz cijelog svijeta. Među hedlajnerima je i Maršal Džeferson, otac house muzike i kultni čikaški DJ. U svijetu elektronske underground muzike Džeferson je ono što je Mik Džeger u rokenrolu – istinska zvijezda, legenda koja je postavila temelje jednom novom pokretu, koji je postao način življenja.

Još jedna sjajna premijera – nastup DJ Anne čeka nas u avgustu na Kastelu. Anna ima nevjerovatnu energiju i talenat da pomoću muzike upravlja masom, da vas vodi, nosi, vozi dok ne prestanete da osjećate noge. Sigurni smo da će tako biti i ovaj put.Fedde Le Grand je možda najkomercijalnije ime ove godine, ali je istovremeno i ime koje je velikom slovima ispisano na lajnapima velikih svjetskih festivala. Po svemu sudeći, ovo je sjajna godina za ovog muzičara, pa očekujemo istinski spektakl. Ima na listi izvođača mnoštvo imena koje valja čuti i pomenuti, ali to smo već radili u prethodnim najavama. Danas želimo da vam skrenemo pažnju na važnost podrške ovim događajima.

Možda najveća prednost Nektar FreshWave festivala je što će, po prvi put biti dostupan kamp. Veliko šatorsko selo nići će uskoro u kanjonu Vrbasa, odmah pored kluba “Opium”, gdje će biti organizovan dnevni program, kao i afterpartiji. Ovo je važno jer ćemo, po prvi put u našem gradu imati priliku da doživimo pravi ljetni festivalski duh, uz muziku koja neće prestajati sva tri festivalska dana.

Zašto vas podsjećamo na sve ovo? Zato što nam je odavno kultura na dnu liste prioriteta, zato što su ulaganja u ovu oblast svake godine sve manja, zato što većina muzičara iz Evrope i svijeta nema pojma gdje je BiH, niti želi ikad da dođe. A ljudi koji stoje iza ova dva festivala su imali dovoljno hrabrosti da se uhvate u koštac sa predrasudama, troškovima, nepredvidivim okolnostima, skoro bez podrške i skoro bez pomoći. Zato je važno da ispoštujete njihov rad, da kupite kartu, dođete i plešete. Toliko možemo svi zajedno.

Znate šta je zajedničko za ova dva, naizgled potpuno različita festivala? Nektar pivo. Živjeli!

(Mondo.ba)