Magazin 02.04.2017.

Banjalučki glumac Željko Erkić gradi karijeru u Turskoj: Nakon serije snima i film

ČITANJE: 5 minuta

Banjalučanin Željko Erkić, glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske, nakon što je glumio jednu od značajnih uloga u turskoj seriji “Kosem Sultan”, čeka početak nove saradnje s Turskom, odnosno snimanje filma “UNPROFOR”.

Priča ovog filma se, prema riječima Erkića, dešava u šumama oko zaraćenog Sarajeva. Radi se kapetanu Jugoslovenske narodne armije koji se odmetne i ne želi da ima pripadnost ni jednoj, ni drugoj strani, a da bi opstao u tom okruženju on hvata vojnike UNPROFOR-a sa činovima i traži za njih otkup. Između ostalog zarobi i turskog vojnika…

“Ne bih previše da otkrivam, trebali smo da radimo u septembru, ali zbog političkih dešavanja u Turskoj, to je odgođeno. Zatim je trebalo u aprilu, pa je odgođeno zbog referenduma koji se tamo održava. Plan je da snimanje počne u maju, a ako ne – onda na jesen”, ispričao je Željko Erkić.

U tom filmu on glumi jednu od tri glavne uloge, a nada se da će iskoristiti priliku da pokaže svoj kvalitet, pa da mu se otvore još neka vrata.

Ovu ulogu dobio je nakon što je završio sa snimanjem serije “Kosem Sultan”, u kojoj glumi oca sultanije Kosem, bogatog trgovca iz Grčke.

“To je serija snimana kao svojevrsni nastavak ‘Sulejmana veličanstvenog’, prethodnog projekta produkcije TIMS iz Turske koja je stekla veliku popularnost”, rekao je Erkić i dodao da je ta produkcijska kuća ako ne najznačajnija onda jedna od najvećih i najznačajnijih produkcijskih kuća u Turskoj.

Ulogu je dobio preko sarajevske agencije Zona, producenti su pogledali njegove fotografije i preko njegove agentice Amile Gajević zamolili da uradi kasting.

Najveći problem bila mu je činjenica da ne govori turski jezik, a ranije nije gledao ni turske serije. Našalio se, pošto svako od nas ima u porodici nekoga ko prati turske serije, imao je saznanje da se može lako savladati. Pošto se na kastingu prvi put susreo s turskim jezikom, zamolio je za pomoć jednog banjalučkog imama koji govori turski i koji mu je objasnio kako se izgovaraju riječi, nakon čega je danima vježbao.

“Uspješno sam tu prvu stepenicu prešao, kasnije kada sam otišao u Tursku, u Istanbul, dali su mi profesora koji je sa mnom radio za svaku narednu epizodu koju sam snimao. Radili smo zajedno na tekstu tako da je vremenom bilo sve lakše”, rekao je Erkić.

Na pitanje da li je sada naučio turski, odgovorio je da zna ponešto, jer je u Istanbulu bio šest mjeseci, ali ne u kontinuitetu.

“Vidio sam da turski za nas, ljude s ovih prostora, nije toliko komplikovan upravo zbog toga što se čita kao što je napisano”, rekao je on.

Ipak, nepoznavanje jezika nastavilo je da mu pravi probleme, posebno u situacijama kada se naveče mijenjao tekst za scene koje snima sutradan, zbog čega je morao da uči po čitavu noć. U sjećanju su mu i mnoge lijepe situacije koje je doživio, naročito druženje s kolegama.

Za producentsku kuću s kojom je sarađivao kaže da kod nas toga nema, ali da se može porediti s Bolivudom ili bez pretjerivanja srednjim produkcijama u Holivudu.

“Konkretno, ova serija je koštala 80 miliona evra da se snimi prva sezona i unaprijed je rasprodana u preko 50 zemalja. Što se tiče snimanja, sve je bilo na svom mjestu, ništa nije smjelo da kasni”, priča ovaj glumac.

Sa Željkom Erkićem ekipa Anadolu Agency (AA) razgovarala je u prostorijama Narodnog pozorišta RS gdje glumi u predstavama “Poslednji mejdan Petra Kočića”, a od ponedeljka počinje novu predstavu radnog naziva “Samo ne u Švajcarsku”. Osim toga, dio je predstava “Ukroćena goropad”, “Mrešćenje šarana”, “Narodni poslanik”… Glumio je i u filmovima “Turneja”, “Top je bio vreo”, “Tamo i ovdje”, te u filmu i seriji “Meso” koji će publika moći vidjeti na jesen.

“Tu sam, tu stanujem, tu živim, tu mi je baza. Nadam se da ću odavde da idem dalje u svijet, ali prije svega u Tursku”, kazao je Erkić komentarišući svoj radni angažman.

Iako je u Turskoj završeno emitovanje i prve i druge sezone serije “Kosem Sultan”, a dostupna je i na internetu, nepoznato je kada će ova serija biti emitovana u Bosni i Hercegovini. Kada je Erkić potpisivao ugovor, seriju je otkupilo 56 zemalja.

“Nedavno sam čuo od prijatelja iz Čilea da se trenutno tamo prikazuje prva sezona što mi je iznenađenje, jer ova južnoametička država ima i u svom dvorištu veliki broj i ekspanziju serija tog tipa, ali, eto, i tamo se prikazuje”, kazao je Erkić i dodao da su seriju otkupile i sve evropske zemlje.

Obzirom da ga je uloga u ovoj seriji proslavila, iako se i dalje ne emituje u BiH, pitali smo ga i kako se nosi sa slavom.

“To je jednostavno naš posao, bitno je da glumac uradi dobro posao, da se kvalitet pokaže, da to neko vidi kasnije, pa da ponovo dobije priliku. Ta, uslovno rečeno, slava to je prolazna stvar”, kazao je Erkić i dodao da uz njegovo zanimanje prirodno ide i interes javnosti, naročito jer su kod nas popularne turske serije, a nije bilo glumaca s ovih prostora koji su to radili.

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, rekao je da je produkcija svedena na minimum.

“Ne snima se mnogo, mi se trudimo, tražimo razumijevanje i od vlasti da to podrže, jer je kultura bitna. Bitno je da se pokaže da to mi možemo da napravimo. Možemo s manje para, nego što se to radi u svijetu, da napravimo približno, a sigurno i isto toliko kvalitetne i filmove i serije, ali ne može se bez ijednog dinara ili marke raditi”, dodao je Erkić.

(Agencije)