Magazin 02.04.2017.

Banjalučki maketari – majstori inovativnosti

ČITANJE: 4 minute

Ljubav prema izradi brodova, automobila, tenkova, aviona i drugih minijatura povezala je desetak Banjalučana koji su se udružili i osnovali maketarski klub “Kastel”, za sad jedini ove vrste u RS i BiH.

Maketarstvo je popularan hobi širom svijeta u kojem uživaju milioni ljudi različitih godina. Savršen je za smanjenje stresa i odmaranje živaca, jer uz mirnu ruku i precizne poteze – ne traži mnogo mentalnog naprezanja.

maketarski klub kastel

“Kastel” je osnovan u oktobru 2014. godine i iza sebe ima nekoliko organizovanih izložbi koje su odlično prihvaćene od strane javnosti.

“Prvu izložbu smo imali 2013. godine kao neformalna grupa građana. Kada smo shvatili da nam dobro ide uslijedila je i druga nakon čega smo i zvanično postali klub”, rekao nam je Slobodan Lajić, jedan od osnivača maketarskog kluba “Kastel”.

Ovaj pasionirani zaljubljenik u maketarstvo ovim hobijem se bavi od djetinjstva, a sa ostalim članovima kluba upoznao se na internetu. Kasnije su druženje i prijateljstvo krunisali osnivanjem maketarskog kluba u gradu na Vrbasu.

“Okupili smo se putem maketarskih foruma izlažući svoje makete i radove. Danas je mnogo lakše raditi nego prije jer na internetu možete pronaći mnogo informacija, a takođe možete pratiti i nove trendove. U našem klubu imamo odlične maketare čiji radovi ni po čemu ne zaostaju za drugima u regionu i Evropi. Svi se oni takmiče i donose medalje ili zahvalnice u zavisnosti od kategorija”, rekao je Lajić za MONDO portal.

Članovi banjalučkog “Kastela” uglavnom izrađuju minijature aviona, brodova i tenkova bez obzira na period njihovog nastanka.

“Pokrivamo sve oblasti osim naučne fantastike. Malo nam predstavlja problem nabavka materijala jer za razliku od većih gradova i zemalja kod nas nema specijalizovanih prodavnica za ovaj hobi koji je veoma popularan i cijenjen u svijetu. Ipak u zadnje vrijeme situacija se malo popravila jer se neke stvari na insistiranje naših aktivista mogu kupiti i u pojedinim banjalučkim knjižarama”, istakao je Lajić.

tenk maketa

Iako maketarstvo na prvu djeluje kao obična dječija igra, u stvarnosti je potpuno drugačije jer se radi o veoma komleksnoj vještini. Ovog Banjalučanina smo upitali da nam pojasni proces nabavke sredstava za rad kao i koliko je vremena potrebno za izradu jedne makete.

“Sve makete se kupuju u dijelovima u kutiji, takozvanom setu koji sadrži i šemu za sastavljanje. Ako želite da konačan predmet bude kompletniji, odnosno vjerodostojniji originalu možete kupiti i razne dodatke, ali se više cijeni ako određene dijelove izradite sami”, pojašanjava jedan od osnivača “Kastela” i ističe da se umjesto određenih komponenti za rad kao alternativa mogu iskoristiti i kućne potrepštine, poput boja, ljepila, itd…

“Nerijetko se dešava da za više od pola izrade koristimo sopstvenu maštu i materijale. Vrijeme potrebno za izradu jedne makete zavisi od njene veličine, sitnih detalja i broja dijelova. Za manje radove potrebno je do 20-ak sati, dok za kompleksnije i zahtjevnije makete koji idu na takmičenja nekada je potrebno i po nekoliko mjeseci. Na primjer, sastavljanje makete tenkova i oklopnih vozila nekad traje i po 2-3 mjeseca jer imaju znatno više detalja (dijelova) nego avioni”, rekao nam je Lajić.

Kao i za svaki užitak tako i za bavljenjem maketarstvom potrebne su pare. Lajić kaže da se uz malo odricanja svako može baviti maketarstvom.

“Finansijska situacija naših sugrađana nije baš na zavidnom nivou, ali ukoliko se odreknete nekih drugih troškova možete sasvim lagodno da se bavite maketarstvom, širite poznanstva i sklapate prijateljstva širom svijeta”, poručuje Lajić.

Maketarski klub “Kastel” nema svoje prostorije i sami se finansiraju. Njihovi članovi okupljaju se u sklopu kuće Aero kluba “Sveti Ilija” gdje su dobili prostoriju za rad.

“Kad bismo imali više para organizovali bismo zanatske radionice za mlađe učesnike kako bi ih uveli u svijet maketarstva. Kolege su spremne za širenje znanja, ali nemamo novca za makete i dodatne materijale”, rekao nam je Lajić.

Vrijeme potrebno za izradu jedne makete zavisi od njene veličine, sitnih detalja i broja dijelova. Za manje radove potrebno je do 20-ak sati, dok za kompleksnije i zahtjevnije makete koji idu na takmičenja nekada je potrebno i po nekoliko mjeseci.

Gordon Pastulović član je banjalučkog kluba od samog osnivanja kada je i počeo da “slaže” svoje prve makete.

“Svaki početak je težak, ali uz pomoć kolega brzo sam napredovao. Najviše me zanimaju makete iz Drugog svjetskog rata, a trenutno izrađujem jedan mlazni avion”, rekao nam je Pastulović i dodao da mu je najviše vremena “uzeo” njemački tenk “tigar” kojeg je sastavljao blizu mjesec dana.

Njegov kolega Bojan Bojić ljubav prema maketarstvu gaji od djetinjstva jer su mu pojedini članovi porodice radili u Vazduhoplovnom remontnom zavodu.

“Kao klinac odrastao sam pored sportskog aerodroma gledajući avione i jedrilice što me je dodatno motivisalo da se počnem baviti maketarstvom. Do sada imam sastavljanih 15-ak maketa, a na red čeka još oko 20-ak”, rekao nam je Bojan i pozvao sve zainteresovane da se počnu baviti ovim hobijem.

Ukoliko smo vas zainteresovali za maketarstvo i stvaranje minijaturnih remek-djela, obratite se banjalučkom maketarskom klubu jer možda baš u vama “čuči” majstor inovativnosti.

(mondo)