Magazin 19.09.2016.

Banjalučki sajam potvrdio: Knjiga ne izlazi iz mode

ČITANJE: 3 minute

Soba bez knjiga je slična tijelu bez duše – Ciceronova je misao kojom su se vodili i brojni ljubitelji pisane riječi koji su posjetili 21. međunarodni sajam knjige “Banjaluka 2016”.

Književna svetkovina koju organizuje “Glas Srpske”, koja završava danas, a čija su vrata otvorena 13. septembra, bila je pravi magnet za čitaoce, a proteklog vikenda štandovi su bili najposjećeniji.

Kako su nam rekli predstavnici izdavačkih kuća koje su izlagale na sajmu, književni ukusi banjalučkih čitalaca su različiti, ali klasici su uvijek traženi. Ništa manje nisu popularne ni knjige novijeg datuma, a najbolja preporuka im je ako su već dobile neku nagradu. Pravi knjiški moljci strpljivo idu od štanda do štanda, tražeći među koricama nove avanture. Niko ne krije zadovoljstvo što može da kupi knjige po sniženim cijenama, odnosno uz sajamske popuste.

Izazova je zaista mnogo – svako je mogao da pronađe nešto za sebe, a u subotu su bili najsrećniji oni koji rado čitaju djela popularne književnice Ljiljane Habjanović-Đurović.

Na štandu njene izdavačke kuće “Globosino Aleksandrija” uvijek je mnogo čitalaca, a posebno kada književnica koja može da se pohvali velikim tiražima potpisuje svoje knjige.

– Na banjalučki sajam knjige već godinama dolazim subotom. “Glasov” sajam je veoma značajan za Republiku Srpsku i uopšte za srpski duhovni i kulturni prostor. Uvek se radujem da se vidim sa svojim čitaocima iz Banjaluke i okoline – rekla je Habjanović-Đurović.

Da Banjalučani, ali i svi koji se u vrijeme održavanja “Glasovog” sajma knjige nađu u ovom gradu, zaista uživaju u danima posvećenim knjizi moglo se primijetiti na svakom uglu dvorane “Borik”, gdje se održava manifestacija. Dok jedni odlaze relativno brzo poslije dolaska noseći sa sobom unaprijed traženi “plijen”, drugi se oduševljavaju tek otkrivenim naslovima, a treći pokušavaju da odole različitim žanrovima među zadivljujućim koricama.

Najmlađa publika je posebna priča. Boje i slike neodoljivo ih privlače. Školarci pazare lektiru po povoljnim cijenama, profesori i studenti traže stručnu literaturu.

Svi koji su se u petak uveče našli na sajmu mogli su da prisustvuju promociji romana koji su dobili “Zlatnu sovu” – nagradu koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. Lijepa tradicija postoji već četiri godine, a ove godine odlučili su da priznanja uruče, ali i da predstave romane i autore upravo na “Glasovom” sajmu.

Riječ je o nagradi za najbolji neobjavljeni roman na srpskom jeziku 2016. godine, a pravo učešća imali su svi pisci koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku, bez obzira na to odakle dolaze.

Na promociji su bili prvonagrađeni književnik Anđelko Anušić i dobitnik treće nagrade Vojislav Todorović. Kako je rekao direktor Zavoda Rade Ristović, književnik Milan Janković, koji je dobio drugu nagradu, nije došao iz opravdanih razloga.

O laureatima je odlučivao žiri koji su činili prof. dr Sanja Macura, prof. dr Duško Pevulja i književnik Mirko Vuković. Priznaju da su imali težak posao, a na promociji su govorili o nagrađenim djelima. Anušić i Todorović su takođe govorili o svojim romanima, čiji su kvalitet prepoznali u Zavodu, a ove knjige objavljene su prije nekoliko dana na radost brojnih radoznalih čitalaca. Vojislav Todorović je autor romana “Čudovište iz Savskog jezera”, Milan Janković napisao je “Homoljskog Dilindžera”, a Anđelku Anušiću prva nagrada pripala je za “Glasove sa granice”.

Sajam je otvoren danas do 18 časova, a ulaz košta simbolično – jednu marku. Svi koji nisu uspjeli da odu prethodnih dana, još imaju šansu da postanu dio neponovljive književne magije.

Bajke

Na nekoliko štandova kažu da su najviše interesovanja izazvala različita izdanja bajki. Nije toliko važno koji je izdavač stao iza knjige i da li je riječ o bajkama Hansa Kristijana Andersena, braće Grim, Šarla Peroa ili nekim sasvim drugim. Bajke, definitivno, kao ni klasici, nemaju rok trajanja.

(Glas Srpske)