Magazin 28.04.2017.

Banjalučki tamburaši oduševili Dobojlije

ČITANJE: 2 minute

U sat i po druženja sa dobojskom publikom, banjalučki gradski tamburaški orkestar zabavljao ih je šarolikim repertoarom. Na programu su se našle i tradicionalne i moderne numere.

Postoje šesnaest godina, a posljednjih kažu, nastoje da modernizuju tamburašku muziku, kako bi privukli i mlađu publiku. Trud su domaćini i te kako prepoznali,a na dobar prijem nailaze i van naših granica.

“Uglavnom misle da smo male gitare, ali mi im na kraju pokažemo da su to naši jedinstveni instrumenti sa područja BiH i Slavonije, Srbije tako da uglavnom kada čuju poznate hitova znaju o čemu se radi tako dokazujemo da se na tamburiuci sve može svirati”, ističe Zlatan Mirnić, umjetnički rukovodilac i dirigent Gradskog tamnburaškog orkestra Banjaluka.

Prilika da to dokažu i u Doboju ukazala se zahvaljujući saradnji sa Mikrofinom. Kao društveno odgovrno preduzeće za 20. rođendan Gradu su poklonili koncert, što nije jedini dar povodom dvije decenije postojanja.

“Tako smo došli na ideju da opremimo pet modernih dječijih igrališta na području BiH od kojih jedno će biti u našem gradu Doboju koje smo planirali da završimo do kraja 6. mjeseca odnosno do Dana opštine”, rekao je Veljko Jaćimović, šef filijale Mikrofina Doboj.

Prije toga sugrađane su obradovali dobrom muzikom. Vješti tamburaši pokazali su sve mogućnosti tog instrumenta, koji da bi davao dobar zvuk, traži posebnu njegu.

“Naši instrumenti su ručni rad, graditelji su iz Vojvodine i iz Hrvatske, jesu poskupi treba ih održavati i traže redovno održavanje”, ističe Miro Marinković, član Gradskog tamburaškog orkestra Banjaluka.

U tome im kažu pomaže i grad Banjaluka jer su orkestar od posebnog interesa. Oni zauzvrat muziku tambure popularizuju i školom tambure i učešćem na festivalima.

Tu su i brojna gostovanja. U saradnji sa Mikrofinom nastupiće u pet gradova u BiH. Osim pokroviteljstva kulturnih manifestacija, Mikrofin godišnje uruči 30 pojedinačnih donacija uglavnom ustanovama koje se bave obrazovanjem najmlađih.

(ATV)