Magazin 08.07.2016.

Banjalučki učenici pokazali izume Tesli u čast

ČITANJE: 1 minuta

Povodom 160 godina od rođenja srpskog naučnika Nikole Tesle, u banjalučkom Domu omladine danas su izložene inovacije učenika srednjih škola iz Banjaluke nagrađene na ovogodišnjem “Inostu mladih”.

Osim detalja u vezi sa životom i djelom Nikole Tesle, posjetioci mogu vidjeti brodić na daljinsko upravljanje koji su radili učenici Tehničke škole, dron za geodetska računanja i snimanja koji su napravili učenici Građevinske škole i Teslin transformator Škole učenika u privredi.

Predsjednik Udruženja inovatora grada Banjaluka Ana Lojić je rekla da je cilj manifestacije koju organizuju zajedno sa Savezom inovatora Republike Srpske da mladi pokažu svoje izume.

Pomoćnik ministra nauke i tehnologije RS Biljana Vojvodić istakla je da je resorno ministarstvo sa zadovoljstvom podržalo ovu izložbu. “Ministarstvo podržava rad Saveza inovatora Republike Srpske i drugih organizacija inovatora, kao i inovatore pojedince.

U sklopu toga je organizovana i ova izložba kao i niz drugih manifestacija koje priprema Savez inovatora povodom 160 godina od Teslinog rođenja.

Samo prošle sedmice je ovim povodom održana izložba i u Akademiji nauka i umjetnosti RS”, podsjetila je Vojvodićeva.

Izložba će trajati devet dana, a svi posjetioci mogu da je obiđu u periodu od 10 do 20 časova.

Otvaranju su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Republike Srpske, Gradske razvojne agencije, Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, grada Banjaluka, preduzeća “Elektrokrajina” i drugi, javljaju agencije.

(Agencije)