Magazin 05.06.2017.

Banjalučkim tamburašima zlato u Osijeku

ČITANJE: 2 minute

Gradski tamburaški orkestar Banjaluka (GTO BL) je na jubilarnom, 40. međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe (MFUTG) u Osijeku, koji je završen u nedjelju uveče, osvojio zlatnu plaketu “Tambura Paje Kolarića”.

Ovu odluku na najstarijem i najprestižnijem tamburaškom festivalu u regionu jednoglasno je donio žiri, kojim je predsjedavao maestro Siniša Leopold, dirigent Tamburaškog orkestra Hrvatske radio-televizije.

“Banjalučki tamburaši su, pod dirigentskom palicom Zlatana Mirića, u Osijeku zablistali u punom sjaju, predstavivši se tamburaškom svitom ‘Balkaniera’, koju je za Gradski tamburaški orkestar upravo za ovu priliku komponovao Zlatan Mirić”, kazao je Spomenko Guzijan, predsjednik GTO BL.

Pored nabrojane, Banjalučani su izveli još dvije Mirićeve kompozicije.

“Babića kolo” je Mirićeva kompozicija koja je, prema propozicijama festivala, za temu imala obradu narodnih muzičkih motiva, a koja je dobila veoma visoke ocjene stručnog žirija festivala.

Bravuroznim izvođenjem kompozicije “Odakle ti, bože, ovi drumovi”, u nadahnutoj interpretaciji Anice Zrilić, uz pratnju Aleksandre Radović i Aljoše Đumića, GTO BL je na noge digao publiku u prepunoj sali Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, koja je dugotrajnim i burnim aplauzom pozdravila banjalučke tamburaše.

U revijalnom dijelu MFUTG je nastupio i Evropski omladinski tamburaški orkestar, u čijem sastavu svira devet mladih članova Tamburaškog orkestra iz Banjaluke. Ovom svojevrsnom mladom tamburaškom reprezentacijom Evrope, u kojoj sviraju talentovani mladi tamburaši iz osam evropskih zemalja, u Osijeku su dirigovali profesor Budimir Stojanović iz Beograda i dirigent GTO BL Zlatan Mirić.

Osječki tamburaški festival je pokrenut daleke 1958. godine, kada je na konferenciji Saveza muzičkih društava Jugoslavije, održanoj u Novom Sadu, usvojen prijedlog o osnivanju Festivala tamburaške glazbe Jugoslavije, sa sjedištem u Osijeku. Pokretanje ovog festivala je označilo novu eru muziciranja na tamburi. Do tada cijenjena kao narodni instrument, tambura kreće u susret umjetničkoj muzici, čime se u cijelosti počinje mijenjati jednodimenzionalna percepcija ovoga instrumenta. Od 1961. godine se pobjednicima festivala u Osijeku dodjeljuju zlatna, srebrena i bronzana plaketa, koja nosi ime Paje Kolarića.

(Nezavisne)