Magazin 22.07.2016.

Banjalučko studentsko pozorište osvojilo tri nagrade na festivalu “Fedra”

ČITANJE: 1 minuta

„Banjalučko studentsko pozorište“ na završenom festivalu amaterskih pozorišta „FEDRA“ u Bugojnu, osvojilo je tri nagrade za predstavu „Prljavi veš“.

– Nagrada za najboljeg mladog glumca – Zoran Jelić za ulogu reditelja u predstavi „PRLJAVI VEŠ“.

– Nagrada publike za najbolju predstavu – predstava „PRLJAVI VEŠ“

– Nagrada stručnog žirija „BUGOJANSKA MASKA“ za najbolju predstavu u cjelini – predstava „PRLJAVI VEŠ“ (ova nagrada ravnopravno je dodjeljena i teatru „Total“ iz Viskog za predstavu „Hasanaginica“).

Žiri publike je radio u sljedećem sastavu: Mia Maras, Munevera Beslagić, Edin Korjenić Edo, Vedrana Marinović, Nedim Milanović, Ibrica Čustović, Željko Luleđija, Almir Mujagić i Vlatko Glavaš.

Stručni žiri činili su: Ljiljana Čekić, Sulejman Bosto i Faketa Salihbegović Avdagić.

„Bugojanska maska“ je nema sumnje najveće priznanje koje je za svoj rad dobilo „BANJALUČKO STUDENTSKO POZORIŠTE“ u istoriji dugoj skoro 40 godina.

Sama nagrade u velikoj mjeri podsjeća na pozorišnu masku, ali ona zapravo predstavlja repliku glinenog stupastog idola sa prikazom ljudske ili sunčevog diska, koja je iskopana 1989. godine i koju je pronašao akademik Borivoj Čović, a čiji original se čuva u „Zemaljskom muzeju BiH“.

Predstava „Prljavi veš“ je svoju premijeru imala 3. juna 2016. godine, tako da su ovo prve nagrade. Autor teksta je Bogoljub Đorđović (pseudonim), režiju potpisuje Aleksandar Pejaković, a u njoj igraju: Zoran Jelić, Minja Glišić, Aleksandar Ćurlić, Miljana Orašanin, Slobodan Bobar i Aleksandar Ševo.

Od 2013. godine BSP je u kontinuitetu osvajao nagrade u Bugojnu (2013. – dvije, 2014. – dvije, 2015. – dvije i 2016. – tri) tako da ga i to čini najnagrađivanijim amaterskim pozorištem u periodu od 40. do 44. festivla „FEDRA“.