Magazin 09.09.2016.

Banjalučku legendu stigle godine: Ale gubi snagu

ČITANJE: 1 minuta

Dobru dušu Banjaluke, Aliju Mamutovića, poznatog Alu, stigle su godine. Ovaj oronuli starac koji nas je uveseljavao svojim likom i pričama polako gubi snagu.

Alije Mamutović rođen je krajem 1941. godine u prigradskom naselju Vrbanja. Ale je četvrto dijete od oca Mustafe i majke Adevije. Kada su 1944. godine avioni bombardovali jedan most na rijeci Vrbanji, koji je bio u neposrednoj blizini Aline kuće, kao dvogodišnjak je pogođen sa 12 gelera u glavu i nakon operacije bilo je preporučeno da se smjesti u ustanovu za osobe sa posebnim potrebama.

Njegova majka Adevija to nije prihvatila i odgaja Alu u duhu ljubavi. Otac Mustafa umire kada je Ale imao šest godina. Uprkos povredama koje je zadobio uspjeva završiti 4 razreda osnovne škole, a nastavlja da se obrazuje, sam i svojim vlastitim trudom.

Danas je on izuzetan poznavalac geografije, banjalučkih porodica, a zahvaljujući odličnom pamćenju on pamti avionske katastrofe, auto oznake, brojeve sličica životinjskog carstva, zbog čega ga često zovu i Kišni čovjek. Majka mu umire 1990. godine , a o njemu se dalje nastavlja brinuti sestra Hanumica, koja je umrla 2012. godine. Ale živi u stanu kojeg je njegova majka dobila kao nosilac spomenice 1941. godine.

(ogledalo.ba)