Magazin 26.04.2017.

Banjaluka bogatija za još jedno pozorište: Goran Damjanac i studenti prikazuju predstavu “KRALJ IBI”

ČITANJE: 5 minuta

Premijera predstave „KRALJ IBI“ Alfred Jarry-ja biće održana večeras u 20 časova u Studentskom multimedijalnom centaru čime formalno počinje i rad pozorišta „Vlado Zeljković“ .

Goran Damjanac, pozorišni režiser koji je sa studentima iz Banjaluke radio na predstavi „KRALJ IBI“ govori za BUKU o osnivanju Studentskog multimedijalnog centara, radu pozorišta „Vlado Zeljković“, teatru i mladima, kritičnosti pozorišta u današnjem vremenu i drugim temama…

Gorane, u Banjaluci je otvoren Studentski multimedijalni centar, pravni nasljednik CEDUBAL-a. Možeš li nam reći nešto više o Centru i njegovom radu?

Centar je nastao odlukom Univerziteta, da osnuje ovaj (po mom mišljenju jako potreban) studentski servis, po ugledu na sve razvijenije univerzitetske gradove koji ga posjeduju. Cilj mu je, između ostalog, da odgovori na različita umjetnička i društvena interesovanja svih studenata Univerziteta. Zgrada Multimedijalnog centra je nedovršena, a izvođenjem predstave u tom prostoru, želimo da skrenemo pažnju da su radovi na zgradi obustavljeni već duže vrijeme. Uvođenjem publike u taj (samo spolja završen) prostor, javnost i nadležni će moći sami da se uvjere koliko je potrebna studentima. Novi studentski dom (paviljon IV u kampusu Univerziteta) već uveliko radi, dok zgrada Centra, čiji je sastavni dio, i u koju je već uloženo mnogo – trenutno ne služi ničemu.

U okviru ovog Centra djeluje i studentsko pozorište „Vlado Zeljković“. Reci nam nešto više o ovom pozorištu?

Za sada je, u okviru Centra, sa radom počelo samo folkorno društvo, a premijerom predstave „Kralj Ibi“ Alfreda Žarija – zvanično počinje sa radom i Studentsko pozorište „Vlado Zeljković“. Suštinski, to je staro pozorište sa novim imenom. Pošto je pravni naslednik CEDUBAL-a, baštini četrdesetogodišnju tradiciju studentskog pozorišta banjalučkog univerziteta, o čemu se u javnosti malo zna.

Ovo pozorište nosi ime velikog banjalučkog glumca Vlade Zeljkovića, međutim on je mlađim naraštajima skoro nepoznat. Možeš li nam reći nešto više o njemu?

Vlado Zeljković je jedan od pozorišnih fenomena koji pripada Krajini i Banjaluci. To je glumac koji je (između ostalog) više od 800 puta odigrao svoju monodramu „Jazavac pred sudom“ Petra Kočića, i generacije su uživale u njegovoj interpretaciji. Ova ga je predstava odvodila i mnogo dalje od Banjaluke, bila je čuvena u bivšoj Jugoslaviji. Kako je Vlado Zeljković bio neko ko je u sebi nosio histrionski duh, duh glumca artista, a naše pozorište teži tome, činilo se prirodno nazvati ga po njemu i sačuvati ga od zaborava.

Kako je raditi sa mladim generacijama, koliko su oni puni nade i entuzijazma imajući u vidu vrijeme i društvo u kojem živimo?

U današnje vrijeme, sve češće se mladima upućuju kritike. Često čujemo da su se kriterijumi studiranja smanjili, da se sve manje čita, boravi u prirodi, druži sa vršnjacima, da digitalna era mlade generacije nepovratno seli u virtuelni svijet. Kao Saradnik na Akademiji umjetnosti, mogu da razumijem zašto su mladi apatični, kao uostalom, i sve druge kategorije ovog društva. Ipak, moja su iskustva da mlađe generacije (koje će za nekoliko godina upravljati ovim društvom) itekako imaju snage i volje da mijenjaju stvari na bolje. Samo je potrebno imati sluha, dati im usmjerenje i omogućiti im (barem) minimum uslova da razvijaju svoje kreativne potencijale.

Šta znači baviti se teatrom u današnje vrijeme? Koliko on mora biti živ i da govori o vremenu i problemima društva u kojem živimo? Smije li pozorište da bude imuno na to?

Na žalost, većina pozorišta u regionu danas funkcionišu logikom birokratije. Promjenom ekonomskih principa u društvu, pozorišta su „bačena na tržište“ da se po principima laissez faire-a bore za sopstveni opstanak. U takvim okolnostima, umjesto visokih estetskih ciljeva, dugoročnih ciljeva razvoja autentičnog, prepoznatljivog umjetničkog izraza i formiranja autentične pozorišne publike, pa čak do obavljanja osnovnih statutarnih obaveza institucija osnovanih od strane države, pozorišta danas su primorana da postave druge prioritete: puna sala, puna blagajna, što više sponzora na plakatu. Uzmemo li u obzir sve veći uticaj stranačke politike na kadrovsku i programsku politiku pozorišta, sve to je dovelo do potpunog rušenja svih etičko-estetskih kriterijuma, koji su zamijenjeni kompetitivnom logikom po kojoj je „veći“ umjetnik onaj koji ima veću moć. Kao posledica svega toga, svjedoci smo jedne opšte osrednjosti, koja ne ostavlja prostora za upliv kreativne energije. Ipak, pozorište je kroz istoriju opstajalo iz ljudske potrebe i nalazilo svoje mjesto u kulturi svih krajeva svijeta, te mora nastojati da odgovori i na ovaj izazov. Kako je pozorište mjesto susreta, ono može da se desi uvijek i svuda gdje ima „nekog da nešto radi i nekog drugog da ga posmatra“.

U okviru ovog pozorišta radite na predstavi „KRALJ IBI“ Alfred Jarry-ja, koja će biti izvedena danas u 20:00 sati, u okviru „Dana Vlade S. Miloševića 2017“. Možeš li nam reći nešto više o ovoj predstavi?

Riječ je o jednom od najprovokativnijih djela u istoriji dramske literature, sa kojim se pozorišta rijetko hvataju u koštac. Kako zbog složenosti i političnosti „Kralja Ibija“, tako i zbog zahtjevne igre koja se stavlja pred glumca da bi se scenski oživio ovaj avangardni klasik. Upravo zbog ovoga, pozorište „Vlado Zeljković“ počinje novi ciklus svog postojanja ovim krupnim zalogajem. Studenti 3. i 4. godine glume Akademije umjetnosti pokazuju sav raskoš talenta, radeći na predstavi sa velikim entuzijazmom i energijom, uz minimum uslova. Studenti su sami i raščistili scenu na kojoj će igrati, a naša radna akcija će ostati upamćena kao simbolički početak „Vlade Zeljkovića“. U predstavi „Kralj Ibi“ igraju: Aleksandar Runjić, Kristina Šikanić, Darko Stojić, Marko Nedeljković, Lea Sekulić, Lazar Petrović, Marko Vukosav i Senad Milanović.

(Buka)