Magazin 14.07.2016.

Banjaluka ima publiku za fotografiju

ČITANJE: 2 minute

Da fotografija govori više od hiljadu riječi, po ko zna koji put je potvrđeno i projekcijom 5. međunarodne izložbe fotografija pod nazivom “Foto emocija 2016”, koja je održana u utorak naveče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Pristigle iz svih dijelova svijeta, zadale su organizatorima – Univerzitetskom fot-kino klubu Banjaluka, pune ruke posla. A, one najbolje i nagrađene, prikazane na projekciji u Banskom dvoru, plijene ljepotom uhvaćenog trenutka. Od portreta, prirodnih ljepota, samo jednog momenta u kineskom gradu, do radnika na gradilištima, svaka fotografija je priča za sebe.

Na tri teme za izložbu su pristigle 3.172 fotografije od 310 autora iz 54 zemlje. A, kao i prethodnih godina teme su bile: slobodna kolor, crno-bijela i tema emocija.

Milorad Kašćelan, jedan od članova žirija i predsjednik Kluba, istakao je da je žiri imao težak zadatak, ali i zadovoljstvo da u dobroj ponudi fotografija odabere ono što je najbolje, odnosno ono što će se naći na izložbi.

“Ovo je već tradicionalna izložba, a ove godine na naše zadovoljstvo pristigle su izuzetno dobre fotografije sa svih kontinenata. Izložba ima patronat od strane Međunarodne federacija fotografske umjetnosti (FIAP), što je svrstava u najviši rang, a samim tim na konkurs se prijavljuju i najeminentniji autori”, istakao je Kašćelan.

On je pojasnio da su se u svim temama izdvojile neke fotografije koje su i nagrađene, odnosno nagrađeno je po 14 radova u svakoj od tema.

Organizacija međunarodnih izložbi banjalučkog Univerzitetskog foto-kino kluba već pomalo liči na pravi praznik fotografije.

Ni ovaj put nije izostao dobar odziv publike, koju iz godine u godinu privlači i dobro pripremljena projekcija.

Kašćelan je istakao da su zadovoljni interesovanjem javnosti za njihove izložbe.

“Što se tog segmenta tiče, moramo biti zadovoljni jer naše izložbe fotografija koje idu kao projekcija poput ove i naš tradicionalni ‘Salon fotografije’, koji se održava svake jeseni, već deset godina, izuzetno su posjećeni. Onda je to na neki način i satisfakcija organizatoru Foto-kino klubu, odnosno njegovim članovima i vidi se da ljude zanima fotografija i odziv je bio onakav kakav smo samo poželjeti mogli. Banjaluka ima svoju publiku kada su fotografije u pitanju”, zaključio je Kašćelan.

Brojke

3.172 – pristigle fotografije

310 – autora

54 – zemlje.

(nezavisne.com)