Magazin 28.06.2016.

Banjaluka među omiljenim turističkim destinacijama

ČITANJE: 2 minute

Gradovi Banjaluka, Prijedor, Bijeljina, Istočno Sarajevo i Trebinje, te opštine Teslić, Višegrad i Foča, svrstani su u prvi rang prilikom mapiranja turističkih destinacija i turističkih proizvoda u RS.

To znači da je riječ o najatraktivnijim turističkim destinacijaam u RS, po procjeni Komisije za mapiranje turističkih destinacija i turističkih proizvoda, a koju je formirala Vlada RS.

Vlada RS je, naime, na prijedlog Ministarstva trgovine i turizma RS, formirala Komisiju za mapiranje destinacija koje bi na odgovarajući način bile predstavljene i promovisane na turističkom tržištu. Članovi Komisije bili su predstavnici Privredne komore RS, Turističke organizacije RS i Ministarstva trgovine i turizma RS.

Član Komisije bila je i Dragana Šobot, sekretar Udruženja trgovine i turizma pri Privrednoj komori RS, a koja kaže da su se kriterijumi odnosili na više segmenata, poput broja gostiju i broja noćenja.

“Na bazi toga rađeni su rangovi. Ako je neka destinacija u prvom rangu, znači da je zabilježila više dolazaka i noćenja, zatim možda ima više ponuda i tako dalje. To su bila mjerila”, pojasnila je Šobotova. Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije grada Banjaluka, ističe da ovaj grad zaista zaslužuje da bude svrstana u prvi rang.

“Banjaluka jeste turističko mjesto u svakom pogledu i tako je treba i tretirati. Ona je turističko mjesto i po samom sadržaju, ali i svojoj veličini, kao i prometu u turizmu. Veći dio od ukupnog prometa u RS ‘otpada’ na Banjaluku”, naglasio je Barašin.

I Dragan Mandić, direktor Turističke organizacije grada Trebinja, navodi da taj grad posjeduje potencijale te da je zasluženo svrstan u prvi rang.

“Mi smo ove godine broj turista uvećali za 25 odsto u odnosu na prošlu. Dolaze nam gosti uglavnom iz država nekadašnje Jugoslavije, ali i nekih dalekih zemalja, poput Malezije”, navodi Mandić. Komisija je, kako je saopštila Vlada RS, kao ključne kriterijume prilikom određivanja prioritetnih oblasti, mjesta i destinacija za razvoj turizma analizirala njihov uticaj na privredni rast RS, kao i druge parametre, poput podataka o uplati boravišne takse.

“Analizirajući podatke i preporuke, Komisija je predložila da se kao turističke destinacije identifikuju područja koja se odlikuju atraktivnim turističkim motivima, sa već formiranom turističkom ponudom, a koja bilježe rast u domenu turističkih kretanja u RS”, saopšteno je iz Vlade RS.

Rangiranje je, kako se dodaje, izvršeno na osnovu analize stanja na terenu u lokalnim zajednicama te su označene kao lokalne zajednice prvog, drugog i trećeg ranga. U drugi rang svrstani su Šipovo, Ribnik, Laktaši, Mrkonjić Grad, Milići, Petrovo/Doboj, Srebrenica, Zvornik, Vlasenica, Gacko i Novi Grad. Prnjavor, Rogatica, Kalinovik, Kozarska Dubica i Pelagićevo uvršteni su u treći rang, gdje su svrstani još i Bratunac, Brod, Gradiška, Nevesinje, Bileća, Srbac i Ljubinje.

(nezavisne.com)