Magazin 29.09.2016.

Banjaluka okuplja svjetske teatre: “Mačak” otvara Festival pozorišta za djecu

ČITANJE: 2 minute

Međunarodni festival pozorišta za djecu “Banjaluka 2016” počeće 8. oktobra premijerom predstave “Mačak u čizmama” Dječjeg pozorišta RS.

Najveća, 15. po redu, smotra pozorišne umjetnosti za djecu u Srpskoj ove godine okupiće 13 svjetskih teatara, koji će mališanima pružiti nezaboravne trenutke do 14. oktobra.

U Dječijem pozorištu kažu da će predstave u velikoj i maloj sali ove ustanove odigrati Pozorište “Guliver” iz Poljske, Državno lutkarsko pozorište iz Bugarske, Pozorište i lutke “Velike plave dame” iz Argentine, te “Miniteatar” iz Slovenije.

Publici će se predstaviti i Dječje kazalište Branka Mihaljevića iz Hrvatske, Pozorište lutaka Mostar, Pozorište za djecu Kragujevac, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin, Pozorište lutaka Niš, Pozorište “Puž” iz Beograda, te “Čudnovate luckaste vatre” iz Francuske.

festival-za-djecu2

– Izložbeni prostor krasiće izložba plakata naših predstava od 1956. godine do danas. Biće izloženo više od stotinu najznačajnijih plakata. Razlog izložbe je što ove godine, 14. oktobra, obilježavamo 60 godina od prve lutkarske premijere “Šumski car i Zlatna ribica” u režiji Vojmila Rabadana – rekli su u Dječijem pozorištu.

Ove godine za ljubitelje lutkarskog teatra biće priređene i dvije lutkarske radionice za djecu, čiji voditelji su Tibor Farago, majstor za izradu lutaka i Tatjana Paškaš, psiholog i rukovodilac lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

– Na radionici namijenjenoj predškolcima radiće se na lutkarski način predstava “Tri praseta”, a za školarce je izabrana poznata Ezopova basna “Lisica i gavran”- navode u Dječijem pozorištu.

Velika posjeta

Direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević kaže, da će posjetioci festivala imati priliku da se na promociji upoznaju i sa lutkarskim izdanjima Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Na ovogodišnjem festivalu Dječje pozorište RS će ugostiti oko 200 gostiju – glumaca, reditelja, teatrologa i novinara, a očekuje se i više od 7.000 posjetilaca.

(blic.rs)